Interaktivni dodatki:






Datum: 6. MAJ 23 - DOBRO JE VEDETI

Ribe, ki uničujejo zdravje

Ko boste prebrali za kakšno vrsto ribe gre, se je boste tako in tako izogibali, ko pa boste izvedeli, da je povrhu vsega še škodljiva, bi te ribe morali celo prepovedati!

Kdo pravi, da so vse ribe zdrave za jest? Ni res! Lep primer je panga ali vitki som ali bengalski som, ki ima izredno dvomljiv sloves, vpliv te ribe na naše zdravje pa je dokazano škodljivo.

Za kaj gre?

Divja panga ima izredno veliko vitaminov D, B12, selena, omega-3 maščobnih kislin ... Panga je cenjena zaradi zmerne vsebnosti maščob in visoke vsebnosti kakovostnih beljakovin. Vendar to velja samo za divjo pango, ne pa tudi za ribe iz ribogojnic.

Danes praktično divjih pang skorajda ni mogoče dobiti, so pa svet preplavile industrijske pange, ki so jih pred leti dobesedno naredili v kitajskih laboratorijih. Prvoten namen je bil z genetskim inženiringom izdelati ribo, ki se bo prehranjevala s toksičnimi odpadnimi vodami, z bakterijami in mikroorganizmi mrtvih rib. Osnovni namen pang je, da očistijo vodo, ki jo onesnaži industrija in živalske farme.

To pa še ni vse!

Ko je Kitajcem uspelo ustvariti takšno bitje, ki dobesedno očisti zastrupljeno vodo, se z laboratorijskim eksperimentiranjem niso ustavili. Iz dehidriranega urina so uspeli izločiti hormon, ki ga dajejo pangam, da hitreje rastejo, njihovo meso pa je bolj puhasto. S tem so si pange priborile mesto tudi na naše krožnike, z njimi pa tudi vsi strupi in bakterije, ki so jih nesrečne ribe zaužile.

Da pa je problem še večji, danes v trgovinah dobimo samo pange, ki so vzgojene na kmetijah v Kambodži, na Kitajskem, v Laosu, na Tajskem ... Analiza so pokazale, da takšne ribe hranljivih snovi praktično nimajo, imajo pa še vedno visoko vsebnost industrijskih strupov. V Evropi (tudi v Sloveniji) je po trgovinah največ rib iz vietnamske umazane in onesnažene reke Mekong v kateri končajo vsi industrijski odpadki vključno s fekalijami 90-milijonske države.

In še na en začaran krog moramo opozoriti ... Trgovci radi prodajajo pange, ker jih prodajalci z veseljem odkupujejo nazaj. Ribe, ki jim je rok uporabe potekel, ali jih niso mogli prodati, ostanke mrtvih rib posušijo, zmeljejo, zapakirajo v vreče in so hrane novim pangam.

Pangam ne rečejo naključno tudi sanitarne ribe, kako uspešne so te ribe pri čiščenju vod, pa ni znano.



Ribe, ki uničujejo zdravje
Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani