Interaktivni dodatki:






Datum: 6. MAR 20 - ZANIMIVOSTI

Actemra zdravi koronavirus?

Actemra je vsaj 10 let staro švicarsko zdravilo, ki so ga razvili pri podjetju podjetja Roche. Ali lahko z njim zdravimo tudi obolenja s koronavirusi?

Podjetje Roche je leta 2010 poslalo na trg zdravilo Actemra, ki se je izkazalo zlasti pri zdravljenju avtoimunskih bolezni. Zdravilo je potrjeno v praktično vseh državah EU (tudi v Sloveniji), prodaja pa je leta 2019 že presegla dve milijardi švicarskih frankov.

Saj ne, da bi ta podatek govoril o višini zaslužka, pač pa pove več o razširjenosti zdravila ne samo po Evropi, temveč po celem svetu.

Ko so švicarski farmacevti ugotovili, da Actemra učinkovito zmanjšuje vnetja, ki nastanejo pri bolnikih okuženih s koronavirusom, so kitajskim oblastem poslali za 2 milijona dolarjev zdravil. Kitajska nacionalna zdravstvena agencija je to sredo odobrila uporabo Actemra pri bolnikih s težjo obliko okužbe.

Čeprav uradnih kliničnih dokazov o učinkovitosti zdravila pri bolnikih s koronavirusom ni, pa je švicarsko zdravilo trenutno najbolj obetavno.

Actemra je biološko zdravilo, ki je v osnovi namenjena bolnikom z artritisom, predvsem z zvišano koncentracijo interlevkina-6. Visoka koncentracija tega proteina je med drugim pokazatelj vnetja, kar spremlja tudi okužbe s koronavirusi. Gre za stanje znano kot sindrom sproščanja citokinov (CRS) - prekomerno reakcijo imunskega sistema.

Čeprav je v javnosti krožilo že veliko informacij o bolj ali manj uspešnih zdravilih, se doslej nobeno ni obneslo. Zato veliko epidemiologov ne verjame, da bomo zdravilo dobili še letos. Res pa je tudi, da doslej rešitve ni ponudila nobena resna velika farmacevtska družba.

Ali bo Actemra uspešna, bo znano čez nekaj tednov.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani