| 
NASVET DNEVA: Alge so izredno hranljive, a imajo eno pomanjkljivost. Imajo veliko natrija.

Interaktivni dodatki:


Datum: 12. JAN 23 - DOBRO JE VEDETI

Živila, ki škodujejo ledvicam

Ledvice opravljajo res težaško delo: filtrirajo svinjarijo, ki jo pojete. Zato pazite, kaj jeste ...

Ledvice filtrirajo in izločajo odpadne snovi, koristne pa dajejo v krvni obtok. Če ne delujejo pravilno, se posledice kažejo povsod. S hrano tako posredno vplivamo na praktično vse procese v našem organizmu, še najmanjša težava pa so ledvični kamni. Te je mogoče odstraniti, poškodb, ki pa nastanejo zaradi pomanjkanja raznih elementov, pa večinoma ni mogoče povrniti.

Ko boste prebrali seznam živil in boste med njimi našli tudi na videz zdrava živila, vam bo jasno, da gre pri ledvicah za zelo kompleksen sistem, ki mu pogosto posvečamo premalo pozornosti.

1. Oreščki
Oreščki so večinoma zelo zdrav in naraven prigrizek, vendar pa vsebujejo kategorijo mineralov imenovano oksalati, ki jih pogosto najdemo v ledvičnih kamnih. Če ste torej nagnjeni k ledvičnim kamnom, se izogibajte oreščkom.

Na žalost veliko oksalatov najdemo tudi v špinači, pesi, krompirju, kosmičih ...

Če vse to jemo v zmernih količinah, se nimamo česa bati.

2. Avokado
Avokado spada med najbolj zdrava živila, vendar ... Že res, da avokado vsebuje visoko stopnjo zdravih maščob, ima tudi veliko vitaminov in mineralov, še posebej kalija. Kalija je v avokadu toliko, da je na meji dopustnega, problem pa je, ker kalij v telesu nadzoruje tekočine, ravnovesje elektrolitov in stopnjo pH. Ledvice svoje delovanje prilagajajo stanju kalija in natrija v organizmu. Če ta dva elementa nista v ravnovesju, pride do pospešitve ali upočasnitve delovanja ledvic. To pa je lahko celo zelo nevarno!

Preveč kalija v krvi se imenuje hiperkalemija in povzroča slabost, šibkost, otrplost in upočasnjen srčni utrip. Sreča v nesreči je, da večina ljudi čez dan tako in tako ne dobi zadostne količine kalija, pa se zato avokada ni treba bati. Le pretiravati ni dobro.

3. Kava
Radno uživanje kave ali čajev močno poveča tveganje za nastanek ledvičnih kamnov. Kofein je namreč blag diuretik in zato preprečuje ledvicam, da absorbirajo dovolj vode. Če pijete kavo v razumnih mejah, potem ni nevarnosti, kadar pa pretiravate, da se zgodi podobno, kot če avtomobilskemu motorju zmanjka olja. Posledice pretiravanja so pogosto nepopravljive.

Pa da ne boste mislili, da je ta problem kar tako. Na skodelico kave bi morali popiti 5 dcl vode, da normalizirate stanje. Spomnite se tega naslednjič, ko boste zjutraj pili kavo.

4. Mlečni izdelki
Mlečni izdelki, vključno z mlekom, siri in jogurti, močno povečajo stopnjo kalcija v urinu. S tem se močno poveča tveganje za nastanek ledvičnih kamnov, problematični so tudi drobni kalcijevi kristalčki v krvi, ki jih organizem pogosto odlaga na kosti, kar z leti privede, do izrednih bolečin v sklepih, kalcij pa na splošno upočasnjuje delovanje ledvic.

5. Sol
Ljudje pojemo nenormalne količine soli, kar povzroča zastajanje tekočine v telesu. Še posebej problematične je skrita sol v procesirani hrani in pijači, ki se je sploh ne zavedamo. Preveč natrija v telesi zadržuje vod, kar povišuje pritisk, obremenjuje ožilje, da težav s sklepi sploh ne omenjamo.

Danes velja, če je le mogoče, jejte neslano hrano.

6. Umetna sladila
Ko boste naslednjič videli, kak izdelek brez sladkorja, vedite, da je namesto tega dodana kakšna kemična snov, ki ima zlasti na ledvice katastrofalen učinek. Edini naravni in zdrav nadomestek za sladkor je stevia, pa še to, če gre za naravno in organsko sladila. Vsega drugega se pazite, ker analize kažejo, da je naravni sladkor, kljub nevarnostim, ki jih prinaša, še vedno bolj zdrav od kemičnih nadomestkov.

Seveda pa tudi tu velja, da pretiravanje nikdar ni dobro.

7. Meso
Prekajeno meso, mesni izdelki, najrazličnejši namazi ... Zaradi dodatkov in postopkov pridelave se v takšnih proizvodih pogosto pojavljajo snovi, ki povzročajo ledvične krče. Dobesedno paralizirajo mišice in motijo presnovne procese. Rezultat tega so purini, ki se zadržujejo predvsem v sklepih, kar povzroča nastanek ene najbolj bolečih oblik artritisa.

Če smo pri vseh nasvetih zapisali, da je zmernost najboljše zdravilo, pa pri mesnih izdelkih to ne velja, ker so lahko že majhne količine izredno problematične.Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani