Interaktivni dodatki:






Datum: 25. JAN 24 - DOBRO JE VEDETI

Poznate spremembe v organizmu, ko prenehate jesti kruh?

Če uspete iz svojega jedilnika popolnoma črtati kruh, potem se vam obetajo drastične spremembe. Ste pripravljeni nanje?

Kruh že dolgo ne velja za zdravo živilo. Če imate povišan sladkor, vam ne bo nikdar uspelo shujšati, če ne boste črtali kruha iz svojega jedilnika. Kruh ima ob sodobnem načinu življenja več negativnih učinkov in bi ga morali umestiti na seznam prepovedanih živil. Vendar se to ne bo zgodilo ...

1. Izguba teže
Ko zmanjšamo vnos ogljikovih hidratov, najprej opazimo izgubo teže. To pa ne pomeni, da smo izgubili maščobe, pač pa samo težo vode, ki se nabira v telesu. Dejstvo je namreč, da celica ogljikovega hidrata veža nase 3 do 4 celice vode. Najbolj problematičen pri tem je glikogen - manj glikogena je manj vode.

2. Občutek navidezne gripe
Da bi organizem porabljal maščobe, jih mora najprej razgraditi na majhne koščke imenovane ketoni. Zmanjšanje ketonov pa povzroči zasoplost, suha usta, utrujenost, šibkost, omotico, nespečnost, slabost ... Občutek je tak, kot bi vas ujel kak virus. Telo se nekaj dni prilagaja novemu viru energije, zato se v vmesnem času pogosto počutimo zelo slabo.

3. Nivo sladkorja se bo normaliziral
Ko prenehate jesti ogljikove hidrate, se vam običajno v samo 72 urah nivo sladkorja normalizira (običajno zniža). Ko se normalizira izločanje inzulina, se uredi tudi vaš hormonski sistem in s tem tudi drugi organi začno delovati bolj normalno (če ste imeli težave s sladkorjem in se niste držali diete s kontroliranimi vnosi ogljikovih hidratov, ste verjetno že pozabili, kako je, ko vam jetra in ledvice delujejo s polno močjo).

4. Neizmeren apetit
Potem, ko boste črtali ogljikove hidrate, boste dobili neizmeren apetit, Telo vas bo na vse pretege skušalo prepričati, da ste neizmerno lačni. Ni se vam treba upirati. Razlika je le te, da si namesto kruha privoščite veliko beljakovin zdravih maščob in vlaknin. To vas bo napolnilo z energijo in vam izboljšalo počutje.

5. Gibčno črevesje
Prehod na drug vir energije (iz ogljikovih hidratov na maščobe) povzroči velike spremembe v črevesju. Črevesje bo moralo poiskati novo optimalno lego (temu lahko sledijo daljša obdobja zaprtja), pri čemer pa so ključnega pomena vlaknine, ki omogočajo večjo gibljivost, hkrati pa čistijo in zdravijo črevesje. Prav tako se ne ustrašite, če vas bodo pogosteje mučili vetrovi. Vedno imejte v mislih dejstvo, da gibljivejše črevesje pomeni boljši izkoristek hrane - organizem bo prejel več energije, več vitaminov, več mineralov.

6. Mladostnejši izgled
Na povišan nivo ogljikovih hidratov v telesu organizem različno reagira, najpogosteje z rahlim vnetjem. Če to obdobje traja dlje časa, je telo ves čas v stanju rahlega vnetja, kar se vidi v obliko mozoljev, drobnih gubic, neenakomerne rdečice ... Ko se izboljša stanje organizma, se izboljša tudi stanje kože. Vendar, ne pozabite, vidnejše spremembe bodo nastopile šele po treh tednih.

7. Boljši spanec
Največjo spremembo boste občutili zjutraj. Zbujali se boste lažje in z več energije ter opazno boljše volje. Če ste se doslej zjutraj težko vstajali, bo prehod iz spanja v budno stanje hitrejši in predvsem lažji. Vendar, ne pozabite, kvalitetnejši in trdnejši spanec ne pomeni, lahko manj spite. Poskrbite, da boste spali vsaj 8 ur na dan. Mnogi zdravniki po svetu so prepričani, da samo trden in kvaliteten spanec predstavlja bližnjico do dolgega življenja.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani