Interaktivni dodatki:






Datum: 8. JAN 24 - DOBRO JE VEDETI

Kaj pomenijo otekle noge?

Otekanje nog ni samo posledica staranja, pač pa se za tem lahko skriva marsikaj drugega, pogosto zelo nevarnega.

Če vam zatekajo noge v stopalih in gležnjih, potem lahko to kaže na bolezni srca, saj vam voda zastaja v spodnjih delih okončin.

Če vam nabreknejo žile po celih nogah, potem je lahko to znak težav s prekrvavitvijo. Najpogostejši znak pa niso samo izstopajoče žile, pač pa mrzle roke in noge.

Vse te težave lahko nastanejo tudi zaradi blokade limfnega sistema, ki ne more enakomerno porazdeliti tekočine po telesu. To se zgodi preden vam zatečejo bezgavke.

In še ena stvar se lahko skriva za oteklimi nogami: težave z jetri. Če jetra ne uspejo ustvariti dovolj beljakovin v krvi, noge in roke prav tako otečejo (to se zgodi tudi, če ne jeste dovolj beljakovin, ki so osnovni gradniki našega telesa).

Verjetno ste opazili, da v primeru podhladitve koža in nekateri deli stopala potemnijo. Modra ali vijolična barva kože na nogah lahko pomeni tudi možnost zamašitve žil, kar je izredno nevarno. Pozorni bodite še posebej, če se meta pomodritve spreminjajo, ker to lahko pomeni, da zamašitev potuje po telesu ... Zamašene žile zahtevajo takojšnje ukrepanje zdravnika.

Zanimiv je še en pojav: če se vam na blazinicah prstov na nogah pojavijo odtiski (zlasti to velja za palce), lahko do teh težav pride tudi zaradi bakterijske srčne okužbe. Antibiotiki v teh primerih večinoma pomagajo, vsekakor pa se o tem posvetujte z zdravnikom (težave z odtiski lahko trajajo od nekaj ur do nekaj dni - vendar ne več kot teden dni).

Nepojasnjene modrice

Če se vam na nogah pojavijo nepojasnjene modrice in so na koži dlje časa, se za tem lahko skrivajo bolezni jeter, morda je na udaru vaš imunski sistem, ki se že dlje časa neuspešno bori s kakšno boleznijo, modrice pa povzročajo tudi nekatere avtoimunske bolezni. Posebej pozorni bodite tudi na vnetje krvnih žil, kar lahko povzroči tudi težave z notranjimi krvavitvami (lupus, revmatoidni artritis ...).

Za na konec še podatek: približno 30 % ljudi ima na svojih nogah enega od naštetih simptomov, žal pa so zelo redki, ki ga to reagirajo. Poleg tega tudi zdravniki velikokrat v tem vidijo problem debelosti in premalo gibanja, kar je seveda tudi res, vendar pa samo to ne odpravi težav.

Zapomnite si še enostavno pravilo: toliko, kot imate kilogramov, toliko gramov beljakovin morate zaužiti na dan. Samo za primerjavo, če imate 50 kilogramov, potem vam zadošča že 70 gramov soje, ali 200 gramov polnomastnega sira, 4 jajca, 1,6 litra polnomastnega mleka, 700 gramov belega fižola, ali 250 jabolk ...

Kot vidite, zbiranje beljakovin je enostavno le, če veste, kaj jesti.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani