Interaktivni dodatki:






Datum: 6. MAJ 22 - DOBRO JE VEDETI

Črni sezam je odličen vir magnezija in kalcija

Razlika med belim in črnim sezamom je, da črni ni luščen, zato vsebuje ogromno zdravih snovi

Sezamova semena poznamo v rjavi, rdeči in bel različici, a največ zdravilnih snovi ima črn sezam (60 % več kot bel), ki ima tudi najbolj izrazit okus.

Črn sezam so uporabljali pred več kot 5000 let. Pri ženskah je bil priljubljen, ker zavira staranje, vojaki pa so ga mešali z medom, ker jim je dajal moč in energijo.

Pa je vse to res?

Res je! Črni sezam ima izjemno veliko magnezija in kalcija, ki sta zelo pomembna minerala, ker uravnavata krvni tlak, zmanjšujeta možnosti za nastanek migrenskih glavobolov, lajšata ženske težave v menopavzi, izboljšujeta spanec ... Poleg tega najdemo v črnem sezamu še baker in cink. Cink izboljšuje splošno odpornost, imunski sistem in preprečuje izgubo kostne mase. Cink prav tako preprečuje osteoporozo ...

Kitajski in indijski zdravilci so črnemu sezamu rekli tudi črno zlato, uporabljali pa so ga namesto mleka in mlečnih izdelkov. Celo več! Mleko namreč močno obremeni telo, povečuje količino sluzi, hkrati pa ohlaja telo in obremenjuje ledvice. Pri črnem sezamu vsega tega ni.

Črni sezam in med
Zmešajte med in črni sezam v razmerju 1:1 in hranite v temnem in hladnem prostoru. Priporočljivo je pojesti žličko ali dve na dan. S tem boste okrepili imunski sistem in izboljšali krvno sliko.

Črni sezam in jogurt, tudi kefir
Ta kombinacija je idealen nadomestek za večerjo. Ne redi, izboljša spanec, poleg tega pa čisti in okrepi telo. V 2 dcl jogurta ali kefirja zmešajte žličko ali dve sezama.

Črni sezam in morska sol
Oboje zmešajte v razmerju 1:1 in sproti zmeljite v mlinčku za začimbe. Poskusite uporabljati takšno sol, ker bodo jedi manj slane (torej bolj zdrave), okus pa bo praktično nespremenjen.

Sladoled iz črnega sezama
Recept za izredno zdrav in okusen sladoled je preprost. Potrebujete 2 dcl kokosovega mleka, 1 banano, 25 g mletega črnega sezama, 3 žlice javorjevega sirupa in 1/2 žlice mletega cimeta. Vse skupaj zmešajte, dajte v zamrzovalnik ...

Za konec pa še opozorilo ... Največji pridelovalec črnega sezama je Kitajska, a najboljši sezam je Indijski in Afriški. Najkvalitetnejši sezam se imenuje tudi pra-sezam, vsebuje pa velike količine sončne energije. Semena, ki dozorijo na soncu, imajo izrazitejši okus.



Črni sezam je odličen vir magnezija in kalcija
Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
črni sezam
 
sladoled
 
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani