Interaktivni dodatki:


Griffonia Simplicifolia iz katere se pridobiva 5-HTP
Griffonia Simplicifolia iz katere se pridobiva 5-HTPDatum: 19. SEP 23 - DOBRO JE VEDETI

Pomoč pri sezonskih čustvenih motnjah

Serotoninu je hormon sreče in je ključnega pomena v boju proti stresu in depresiji. Z leti nivo tega hormona dramatično pade.

Zaradi pomanjkanja serotonina ne moremo spati, se ponoči prebujamo, razpoloženje se poslabša, pride lahko do napadov panike, depresije, tesnobe. Če je pomanjkanje dolgotrajnejše, postanemo celo bolj agresivni in, kar je najbolj grozno, poveča se potreba po ogljikovih hidratih in čim manj maščobah. To pa vemo, kako vpliva na postavo!

90 odstotkov serotonina se nahaja v prebavnem traktu in v krvnih ploščicah oziroma trombocitih. Serotonin poleg psiholoških funkcij opravlja tudi številne druge naloge: skrbi za črevesno peristaltiko (ritmično krčenje), normalno delovanje krvožilnega sistema, mišic in endokrinega sistema. Uravnava tudi nastajanje mleka v dojkah mater.

Zelo pomembno je tudi dejstvo, da se serotonin pretvarja v melatonin (melatoninu pravimo tudi hormon večne mladosti in po 25. letu začne upadati, po 80. letu pa ga telo ne more več proizvesti!). Melatonin je tudi hormon spanca in hkrati izredno močan antioksidant. Skrbi za ritem spanca, miselne funkcije, imunski sistem, nivo hormonov, predvsem pa skrbi za znižanje telesne temperature med spanjem. Nastajanje melatonina zavira svetloba, zato je priporočljivo ponoči spati v čisti temi. Prav tako je priporočljivo vsak dan preživeti vsaj 2 uri pri dnevni svetlobi, da telo pridela dovolj serotonina in posredno melatonina.

Če je prehod med serotoninom in melatoninom moten, kar je najpogosteje ob menjavi letnih časov, pride do zelo pogoste jesenske melanholije oziroma spomladanske utrujenosti. A kaj, ko je jemanje antidepresivov v naši družbi še vedno tabu tema.

Kaj je rešitev?

5-Hidroksitritan ali krajše 5-HTP, je neposredni predhodnik serotonina. V bistvu se 5-HTP šele v možganih pretvori v serotonin, kar ima veliko koristnih učinkov:

  • izboljšanje kakovosti spanja in trajanja spanja
  • izboljša nadzor apetita
  • izboljša spomin in kognitivne funkcije
  • dviguje razpoloženje in ublaži simptome tesnobe in stresa
  • izboljša kardiovaskularne funkcije
  • uravnava nivoje hormonov
Številne študije so pokazale, da 5-HTP deluje enako ali celo bolj učinkovito in brez stranskih učinkov, kot dragi antidepresivi, ki jih dobimo na recept (prozac, paxil, zoloft).

Študije

Neka nizozemska raziskava iz leta 2006 je pokazala znatno izboljšanje pri bolnikih s panično motnjo. Število napadov panike se je po jemanju 5-HTP bistveno zmanjšalo, poleg tega pa so bili ti napadi manj intenzivni. Učinek je bil pri ženskah izrazitejši.

Zanimiva je tudi študija iz leta 2010, ko so v Italiji želeli preizkusiti vpliv 5-HTP na bolezni srca. Raziskava sicer ni v celoti uspela, ker ni bila kontrolirana s placebo učinkom, a rezultati so bili izjemni. Pri vseh bolnikih so po šestih tednih rednega jemanja zaznali občutno izboljšanje.

Italijani so se lotili še ene teme: ali lahko 5-HTP pomaga pri hujšanju (vir)? 25 sladkornim bolnikom s prekomerno težo so vsak dan dali 750 mg 5-HTP. Rezultat študije je bil, da so bolniki, ki so jemali 5-HTP na dan pojedli bistveno manj energije, predvsem pa so zmanjšali ogljikove hidrate. Poleg tega so imeli manj težav z uravnavanjem inzulina v krvi ...

In še hrvaško študijo iz leta 2011 velja omeniti. Želeli so preveriti vpliv 5-HTP na konzumiranje alkohola (vir). Skupina, ki je dobivala 5-HTP, je imela znatno manj psihičnih težav, pa tudi krvna slika je bila pri njih boljša. 40 dni zdravljenja so pacienti s 5-HTP veliko lažje preživeli.

Od kod 5-HTP

Najkvalitetnejši 5-HTP se pridobiva iz afriške rastline Griffonia Simpicifolia. Gre za samo eno molekulo in ne sintetične sestavljenke in stotine različnih kemikalij.

Za konec pa še nasvet. 5-HTP je dobro kombinirati z zelenim čajem, ki pomaga pri kemičnih procesih, ki pospešujejo pretvorbo 5-HTP v serotonin. Prav tako se 5-HTP dobro razume tudi z vitaminom B6 in magnezijem, saj skupaj zagotavljajo boljšo presnovo in večjo vpojnost hranljivih snovi.

Ima pa 5-HTP tudi slabe strani. Nikar ga ne jemljite skupaj z antidepresivi in podobnimi zdravili. Prej se posvetujte s svojim zdravnikom.Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani