Interaktivni dodatki:






Datum: 10. SEP 23 - DOBRO JE VEDETI

Kako hormoni v mesu vplivajo na vaše zdravje

Živilska industrija je v zadnjih letih izredno zrasla, za takšno povečanje proizvodnje pa uporabljajo ne vedno najbolj zdrave metode.

Meso, ki je zraslo s pomočjo hormonov, ima lahko zelo drugačen vpliv na naše zdravje. Pravzaprav se takšno meso bistveno razlikuje od naravnega, organskega ... Tako po strukturi, kot tudi po okusu.

Čeprav se proizvajalci hormonov za živali skrivajo za pomanjkanjem neodvisnih raziskav in kot protiutež ponujajo svoje ugotovitve, je dejansko res, da zaradi poplave informacij o (ne)škodljivosti težko ločimo zrnje od plev. Zato smo kot potrošnik na koncu vedno prepuščeni lastni presoji.

Hormoni v mesu povzročajo raka
Ker so hormoni maščobne molekule, ki se v telesu raztopijo, ostanejo v maščobnih tkivih in postopoma se okoli njih tvori tkivo, ki čez čas lahko postane nevarno. Poleg tega imajo ženske v primerjavi z moškimi višje vsebnosti maščob, zato so ženske bolj nagnjene k škodljivim učinkom hormonov.

Tako se na primer nevarnost za nastanek raka dojk močno poveča, če pride v telesu do neuravnoteženih hormonov, kar lahko povzroči tudi meso, ki vključuje proces dodajanja hormonov. Najnevarnejši so seveda rastni hormoni, ki še dodatno sprožijo razvoj rakavih celic.

Pa da ne boste mislili, da so v nevarnosti samo ženske. Trdnih dokazov sicer (še) ni, vendar je vse več indicev, da rastni hormoni pri živalih povzročajo tudi raka prostate.

Zgodnja puberteta
V Portoriku so v osemdesetih letih prejšnjega stoletja opravili obsežno raziskavo zaradi vse več primerov zgodnje pubertete med mladimi. Zlasti je šlo za dekleta, ki so prehitro postale mamice. Študija je pokazala, da so pri piščancih, ki so jih redili v domačem okolju, našli povišan nivo estrogena, mlada dekleta pa so imela v krvi ostanke zeranola.

Ko so podobno raziskavo naredili v ZDA, do teh ugotovitev niso prišli.

Nekaj let kasneje so podoben pojav opazili tudi v Italiji, kjer so analizirali predvsem hormone iz perutnine in govejega mesa. Ugotovili so povečanje dojk tako pri dekletih, kot tudi fantih. Drugih povezav niso odkrili.

Danes se o prezgodnji puberteti še vedo premalo ve, najslabše pa je, da jo zdravimo s hormoni (s hormoni nad hormone). Problem nastane šele, če deklicam začno rasti dojke pred osmim letom, dečki pa v isti starosti postanejo poraščeni po obrazu in genitalijah. Seveda so to ekstremi, zaradi česar ne vidimo dejanske slike. Po današnjih standardih naj bi se puberteta pri deklicah začela med 10. in 14. letom, pri dečkih pa med 12. in 16.

Kaj natančno sproži mehanizme za vstop v puberteto ne vemo.

3. Debelost
Ljudje in živali imamo že brez dodajanja dovolj v telesu dovolj steroidnega hormona, ki je ključnega pomena pri razvoju in razmnoževanju. Vsako nepotrebno dodajanje samo moti bioritem organizma. Še večji problem pa je, da so ti hormoni, ki jih dodajajo živalim, sintetični in jih ni mogoče obdelati na enak način, kot naravne. Prav tako jih težje odstranimo iz telesa, kar pomeni, da se nalagajo in nalagajo in tako povečujejo telesno težo. Telo jih večinoma "skladišči" na bokih, okrog trebuha, stegnih.

Jasno je, da uporaba hormonov ni priporočljiva za človekovo telo, zato se jim čim bolj ognite. To velja tudi za vse mesne proizvode. Ker pa človeško telo vendarle potrebuje tudi beljakovine iz mesa, raje pomislite še na kak drug vir (jajca, mleko, sir, jogurt).

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani