Interaktivni dodatki:






Datum: 7. AVG 23 - DOBRO JE VEDETI

Diete, ki so obnorele svet in se zapisale v zgodovino

Zgodovina diet je res zelo stara, a prvo sodobno shujševalno dieto smo dobili šele pred 200 leti. Vsake toliko je katera dieta neverjetno popularna ...

Kako shujšati? Kako zmanjšati trebuh? Kako se znebiti celulita? Kako do vitkejše postave? To so vprašanja, ki si jih človek (neuspešno) postavlja že tisoče let. A vsake toliko kak nasvet res postane viralen. Verjetno je to zato, ker res deluje.

1820: Dieta s kisom in vodo
To je bila priljubljena dieta slavnega britanskega pesnika Lorda Byrona, ki je vsake toliko nekaj dni jedel samo krompir in kis ter ob tem neizmerno kadil cigare ... Ta dieta velja za prvo pravo sodobno dieto.

1830: Grahamova dieta
Ameriški oficir Sylvester Graham velja za velikega ameriškega prehranskega reformatorja, ki je stavil na vegetarijanstvo in redno telovadbo, največje prehransko zlo pa je po njegovem mnenju: kruh. Čeprav on ni izumitelj graham krekerjev, pa so nastali prav po njegovih naukih. Sodobni graham krekerji so še danes narejeni iz grobe moke. Graham je prav tako zagovarjal tezo, da bi morali pri mletju moke uporabiti vse snovi - na nek način je izumil polnozrnato moko in izdelke, ki iz tega sledijo.

1903: Flečerizacija
Horace Fletcher je bil velik navdušenec za zdravo prehrano, verjel pa je, da se skrivnost skriva v žvečenju. Verjel je, da če vsak grižljaj držite v ustih vsaj 32 sekund, se ne morete zrediti. Verjel je, da encimi v ustih preprečujejo, da bi se redili.

1923: Cigaretna dieta
To je bil čas, ko so se ženske borile za emancipacijo in verjele, da je ena cigareta najboljši nadomestek za slaščice. Celo verjeli so, da je kajenje bolj zdravo, kot slaščice. Danes bi temu težko pritrdili, čeprav je v tem nekaj zrn resnice.

1950: Dieta z grenivkami
Ta dieta vsake toliko postane izredno priljubljena, izhaja pa iz dejstva, da so encimi v grenivkah sposobni raztopiti maščobo. Bistvo te diete je, da pred vsakim obrokom pojete eno grenivko, kar vam bo pobralo apetit in odplaknilo maščobe.

1964: Pijana dieta
Gre za proteine, ki jih dobesedno utopimo v alkoholnih pijačah. Čeprav so se vsi na tem zgražali (če ste na tej dieti, ste v resnici ves čas pijani, vendar zelo prepričljivo hujšate). Dieta ima veliko privržencev.

1976: Dieta Trnjulčice
Glavni zagovornik te diete je bil Elvis Presley, ki je verjel, da bomo v prihodnosti (torej danes) jedli zgolj tablete in v njih dobili vse potrebne snovi. In tako je tudi umrl - zaradi prevelikega odmerka tablet, ne prehranskih, pač pa onih drugih ...

1981: Beverly Hills dieta
Pri tej dieti 10 dni jeste samo sadje, potem pa počasi dodajate kruh, maslo in koruzo. Celotna dieta traja 10 dni in verjetno vam je jasno, da je to prva TV dieta - takrat je bila popularna televizijska nanizanka Beverly Hills 90210.

2008: Bananina dieta
Jejte banane za zajtrk. Za kosilo prav tako jejte banane. Za večerja pa to, kar vam je ostalo od kosila in zajtrka - torej banane. Poleg tega je ta dieta reklamirala tudi pitje veliko mlačne vode med obroki (pomembno je, da ima voda isto temperaturo, kot okolica). Pomembno pravilo te diete je še to, da morate zvečer zaspati še pred polnočjo, kar sploh ni slaba ideja.

2010: Otroška dieta
Bistvo te diete je, da jeste sam hrano za dojenčke. Naj se sliši še tako nenavadno, pa morate vedeti, da je hrana za dojenčke povsem brez sladkorja in drugih kemijskih dodatkov. To je prva globalna dieta, ki črta eno vrsto prehrane, česar ped desetimi leti še niso znali tako natančno opredeliti. Sladkor je vir vsega zla.

2012: LCHF
Dieta, ki povsem izloči enostavne, industrijsko pridelane ogljikove hidrate. Temelji na znanstvenih in medicinskih dognanjih, štetje kalorij pa ni več pomembno. Dieta dokazuje, da telo s prehodom na maščobe, kot edini vir energije, ne ustvarja maščobnih zalog.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani