Bodo že naši otroci zaradi vročine postali ekološki begunci

Interaktivni dodatki:


Datum: 30. JUL 17 - ZANIMIVOSTI

Bodo že naši otroci zaradi vročine postali ekološki begunci

Se nam 4. avgusta obeta katastrofa? Meteoroligi napovedujejo temperature tudi čez 43 stopinj. To pa je že na meji katastrofe!

Vročinski val, ki se nam obeta, bo po napovedih meteorologov največji in najbolj vroč doslej. Čeprav naj bi bile temperature v Sloveniji okrog 36 stopinj Celzija, pa se bo termometer ponekod v goriškem in tudi na skrajnem vzhodu povzpel čez 40. Najhuje bo na Madžarske, Hrvaškem in v Italiji.

Po napovedih ZN naj vi samo v Evropi leta 2030 imeli 30 milijard evrov škode in to večinoma zaradi nižje produktivnosti. Analize kažejo, da se produktivnost na vseh nivojih zmanjša za 2 odstotka na stopinjo vsakič, ko se temperature povzpnejo čez 30 stopinj.

Kot kaže, bo napovedan vročinski val imel tudi znaten vpliv na gospodarstvo, zato se stroka trudi, da bo to prepoznali tudi politiki. Tako kot so to storile nekatere azijske države in ustrezno ukrepale. Kitajska, Indonezija in Malezija, ki so že nekaj let na udaru visokih temperatur, si v času največje vročine pomagajo z zalogami vode, zdravil, pa tudi hrane, da vsaj delno ublažijo izgube. Kot kaže, bodo morale tudi države Vzhodne Evrope razmišljati o tem, se povezati in sodelovati.

Po podatkih nemškega Wetterzentrale je v letih od 1980 do 2012 bilo samo na področju Balkana več kot 21 tisoč naravnih nesreč, kot so poplave, ekstremni vročinski valovi, suše, močan veter in ogenj. Vse to je posledica klimatskih sprememb, škode pa je bilo za več kot 4.000 milijard evrov. Poleg tega je bila 23. maja letos na Južnem tečaju v atmosferi prvič v zgodovini izmerjena koncentracija CO2, ki je presegla kritično mejo, ki je Zemlja ne zmore več absorbirati in predelati. Ali to pomeni, da smo na poti brez povratka?

Bližnjem Vzhodu in Severni Afriki, kjer so temperature v povprečju 10 stopinj višje, kot pri nas, že grozi globalna katastrofa, pri ZN pa napovedujejo, da bodo do leta 2030 vsi prebivalci dobesedno prisiljeni zapustiti te kraje. Prišlo bo do trajne dehidracije celotnega področja, neznosne vročine in obetamo si lahko prve ekološke begunce.

Ne smemo pozabiti, da so se pred 20 leti čudili temperaturam nad 40, kar je pri njih sedaj običajno. Ali se Balkanu obeta ista usoda? Bo leta 2050 življenje v naših krajih nevzdržno? Če imate otroke, potem veste, da bodo to dočakali!Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam vsebine ...

Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani