Interaktivni dodatki:






Datum: 21. JUL 17 - BLOG

Zakaj nas imajo za bebce in nam ne pustijo normalno živeti?

Že nekaj časa mi ne da miru kopica aktualnih dogodkov, ki me dobesedno silijo na bruhanje. Kaj moramo res vedno živeti v najslabši državi?!

Razčistimo že na začetku: ne zahtevam, da država karkoli plača, subvencionira, ali z razpisi poskrbi, da si izbranci napolnijo žepe. Ne! Želim le eno, da nam zagotovijo dostojno, kvalitetno in bogato hrano. Pa pustimo ob strani, da bi na dolgi rok s tem prihranili pri zdravstveni blagajni, da bi povečali donosnost domačim proizvajalcem in, da je skrb za okolje še edina stvar, kjer bi se lahko pohvalili pred tujci (a očitno ne več dolgo).

Za kaj gre?

Hvale vredni so projekti Robin Fooda, ki poleg mariborske trgovine s pretečenim rokom trajanja napoveduje tudi trgovino brez embalaže. To je super! O tem so na veliko poročali vsi mediji, kot bi šlo za sveti gral slovenske družbe. Že mogoče, vendar, ustavimo se malo: kaj so res perspektiva slovenskega delavca po 8-urnem garanju živila s pretečenim rokom trajanja? Si res ne moremo privoščiti kar bolj zdravega in polnega okusa? Zakaj pa imamo inšpektorje, ki težijo trgovcem, da ne bi na polici ostala sled izdeleka s pretečenim rokom uporabe, po drugi strani pa pojemo hvalospevom trgovinam, ki jih po nobeni logiki v urejeni državi ne bi smelo biti?

Aja, saj za Slovence so eno leto stare testenine dobre! Sicer so malo manj izrazitega okusa, a kaj bi to ... "Dajmo neprodano robo preselit v drugo trgovino in jo še enkrat prodati. Seveda, Slovenceljni itak vse pokupijo. Ker so neizobraženi polpismeni bebci, ki ne berejo deklaracij (verjetno zato, ker so nepopolne)." Na žalost je samo tako mogoče razumeti sporočilo nedavnih dogodkov.

Seveda, Slovenci smo drugorazredni narod, nekaj med hlevsko živino in ljudmi, ki jim lahko damo na krožnike to, kar jedo nemški pudli. Kot so zapisali na RTV Slovenija: Slovenci smo koš za smeti za hrano, ki je drugje ne prodajajo.

Potrošniki te stvari vemo že dlje časa, letošnjega marca pa so se kmetijski ministri EU dogovorili, da bodo te očitke preverili s testiranjem na evropski ravni. Češka je to naredila že pred letom, Madžarska in Slovaška sta že od vsega začetka zahtevali ukrepe, prvi med slovenskimi kmeti Dejan Židan pa pravi: "Trenutni pravni red je tako natančen, da preprečuje dvojno kakovost iste hrane in jo sankcionira." (vir: RTV Slovenija)

Kaplja čez rob pa je vest, ki jo je objavil Večer: "Dogovor o dvigu plač najslabše plačanim v javnem sektorju"

Poudarek na "javnem sektorju", ker za druge ta privilegij ne velja.

Kaj to pomeni? Kuharji po šolah bodo imeli 65 evrov višjo plačo, hišniki 60 evrov več. To pomeni, da bodo lahko v trgovinah vsak dan kupili za 2 evra več pretečene hrane ... Cccc!

Zdaj pa jaz vas vprašam: s čim smo si zaslužili, da nas tlačijo k dnu, da nam odmerjajo hrano, ki jo drugod zavračajo, da nas držijo na vajeti, kot ponižne ovčke in, da moramo jesti največjo svinjarijo Evrope? Zakaj po katastrofalnih rezultatih o kvaliteti hrane minister Židan ne odstopi (ne pozabit, da je minister na tej poziciji od 5. maja 2010 - torej debelih 7 let)?

Aja, zato ker minister za kmetijstvo skrbi za polne žepe (izbranih) kmetov, kaj jedo proletarijalci pa je pristojnost drugih. Verjetno ministra za sončno upravo!

Odgovor je tudi tu:

  • 2013 nas je Hrvaška prehitela po odstotku ljudi s stalnim dohodkom (vir: Google public data)
  • primerjava z Avstrijo, s katero je bila Slovenija pred 30 leti skoraj primerljiva (razlika je bila manj kot 10 %), je strašljiva (vir: Google public data)
Gotovo bo kdo rekel, da je vse to politično vprašanje, da je odvisno katere podatke gledaš in, da je statistika ena velika laž. Jaz pa srečno zaljubljenemu premieru Miroslavu Cerarju sporočam, da imamo ljudje dovolj pravne države - dajte nam pravično državo.

Ne zadovoljimo se z drobtinicami, pač pa vzemimo, kar nam pripada: Erjavčeve minimalne pokojnine 1000 evrov, plače primerljive z državami po katerih se zgledujemo (torej z Avstrijo, lahko pa tudi z Norveško, če že od njih kopiramo zdravstveni sistem). Po tem, dragi moji možje v kravatah, slovenski narod ne bo kupoval drugorazredno hrano, ne bo potreboval trgovin s pretečenim rokom trajanja in ne bo smetišče Evrope za nevarno industrijo.

Tudi mediji naj nehajo kovati v zvezde projekte, ki so plod naše siromašnosti (predvsem v glavah).

Veste, kaj me pa res žalosti in navdaja z obupom!? Kljub zaskrbljujočim podatkom o drugorazredni hrani Zveza potrošnikov Slovenije na svojih straneh objavlja suhoparen povzetek grozljive prehranske raziskave. Bolj kot to, jih zanima test krem za zaščito pred soncem.

Kot da Slovenci poleti ne jemo.

In zakaj je to absurdno in brezupno? V projekt Preverjanja dvojne kakovosti živil sta namreč vstopila Zveza potrošnikov Slovenije, kjer so izbrali primerjalni nabor živil, in Ministrstvo za kmetijstvo, ki je projekt financiralo. Sami neodvisni torej. Samo ugibamo lahko, kakšni bi bili rezultati, če bi se tega lotil kak raziskovalec, ki ni na plačilni listi ministrstva?!

Pa dober tek. Če si še lahko privoščite tujo hrano. Drugače pa se vidimo na onkologiji.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani