Interaktivni dodatki:






Datum: 4. JUL 23 - DOBRO JE VEDETI

Imate pigmentne pike, vi pa vseeno rinete na sonce?!

Nihče vam ne preprečuje, da greste poleti na sonce, vendar preštejte najprej svoje pigmentne pike in se potem odločite, če je to pametno ...

Vsako leto je vse več opozoril, kako nevarno je sonce. Tudi število obolelih s kožnim rakom se nenavadno povečuje. Dejstvo je, da je sonce iz leta v leto bolj nevarno, še posebej pri mladih ženskah, ki s svojo izpostavljenost žarkom UV v solarjih še dodatno postavijo svoje zdravje na kocko.

Preden se predate soncu je dobro obiskati dermatologa, ki bo pregledal vse sumljive pigmentne pike, lahko pa veliko storite tudi sami, če natančno poslikate vsako sumljivo piko. Čez 2 do 3 dni ponovno slikajte te iste sumljive pike ...

Simetrija
Če se vaše pike povečujejo simetrično, potem vam večinoma ni treba skrbeti. Bolj problematične so pike, ki se nekontrolirano širijo v vse smeri, ali pa imajo izrazito smer (črto) širjenja. To je vsekakor znak za takojšen obisk dermatologa.

Barva in obroba
Zdrav pigmentni madež je enakomerne barve in z gladko površino. Melanom lahko prepoznamo tudi tako, da ima temnejši rob, je neenakomerne barve in ne-gladke površine (če je površina hrapava, to še nič ne pomeni).

Velikost
To pravilo sicer ni univerzalno, vendar se ga kljub vsemu splača upoštevati. Znamenja manjša od 6 milimetrov v premeru načeloma niso nevarna.

Spremembe
Če je madež po dveh, treh dneh na soncu nespremenjen (velikost, barva, oblika), potem vas ni treba skrbeti. Pozorni bodite le še na srbečico. Tudi ta se ne bi smela pojavljati. Še posebej se ne smete praskati do krvi, kar je lahko zelo nevarno.

In še nekaj: ravnajte odgovorno in vsako leto skrbno poslikajte svoje telo. Tako boste najlažje videli spremembe, pa tudi zdravniku bodo slike lahko zelo v pomoč.

Pa ne pozabite na zaščitno kremo.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani