Interaktivni dodatki:






Datum: 8. JUL 22 - DOBRO JE VEDETI

So pločevinke res krive za mišjo mrzlico?

Mišja mrzlica vsako leto razsaja po Sloveniji, a letos je še posebej pogosta. Preberite, česa se morate najbolj paziti ...

Še ne dolgo nazaj je neko nedeljo priletna gospa šla na izlet s svojim soprogom. Odločila sta se, da se boste peljala s čolnom. S sabo sta vzela hladilno torbo z nekaj hrane in pijače. Izlet je minil po načrtih, a zvečer je gospe postalo slabo. Ponoči je bruhala, narasla ji je vročina, slabo se je počutila ... V ponedeljek je pristala na intenzivni negi. V sredo je umrla.

Seveda je to bil šok za svojce, pa tudi za zdravnike, ker očitno niso uspeli pravočasno ugotoviti vzroka. Šele obdukcija je pokazala, da je gospa umrla zaradi leptosiroze.

Ko so raziskovali na kak način se je nesrečna gospa okužila z njo, je preiskovalce pot pripeljala do povsem običajne pločevinke pijače na kateri je bil posušen podganji urin okužen z bakterijo, ki povzroča letospirozo.

O podobnih zapletih smo pred leti že pisali tudi na Vem, kaj jem: Posušen podganji urin na pločevinkah s pijačo?.

Maja 2017 so analizo pločevin naredili tudi na New York University, kjer so ugotovili, da so pločevinke v 60 % bolj onesnažene, kot straniščne školjke. Poleg tega pa je na pločevinkah 17-krat več nevarnih bakterij, kot na vratnih kljukah javnih stranišč.

Pri tem seveda ne gre samo za bolezni, ki jih prenašajo glodalci (mišja mrzlica je seveda med njimi), pač pa tudi za povsem človeške bolezni: trebušna gripa, driska, meningitis in seveda poletna gripa. Pri poletni gripi gre večinoma za okužbo z rino- ali anterovirusi, ki imunski sistem prelisičijo največkrat s prepihom in zadrževanjem v klimatiziranih prostorih.

Kako se izogniti tem okužbam?

Higiena rok je najpomembnejša. Bolj pomembno, kot po jedi, je umivanje rok pred obrokom! Zlasti poleti je to zelo pomembno.

Poleg tega je dobro vedeti, da mraz oslabi imunski sistem. Zato se izogibajte ledeno mrzlim napitkom, pa tudi ne plavajte predolgo v mrzli vodi. Pravzaprav ne bodite v vodi več kot 7 minut.

in še nekaj: če poleti zbolite, pomeni, da vaš imunski sistem ni v polni kondiciji in, da ne jeste dovolj raznolike in pestre hrane. Zapomnite si: hrana iz žara ni dobra, če poleg ne jeste dovolj zelenjave (nutricisti priporočajo minimalno razmerje 1 : 4 med mesom in zelenjavo).

Študija iz London School of Hygiene and Tropical Medicine pa je razkrila še eno nevarnost: če poleti zbolite, je 4-krat večja nevarnost za infarkt in kap.

Upoštevajte to!

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani