Interaktivni dodatki:






Datum: 10. JUN 23 - DOBRO JE VEDETI

Če si čistite nos na tak način, potem takoj prenehajte!

Čiščenje nosu je zelo pomembno. Tudi zato, ker ljudje v velikem odstotku to počne agresivno in prepogosto. Nos vam bo hvaležen.

Normalno je, da si občasno očistimo nos, vendar močno pihanje in pritiskanje ne pomeni nič dobrega. Zaradi tega lahko pride do pokanja kapilar, v nosni votlini nastajajo poškodbe, na koncu pa ne smemo pozabiti, da so umazane roke, usta in nosna sluznica najpogostejše poti vnosa bakterij.

Znanstveniki so s simulacijo vetrov opozorili še na en problem. Zaradi hitrega, agresivnega in močnega izpihovanja, lahko nabrana nosna snov premakne tja, kamor ne bi smela, pri tem pa ne smemo pozabiti, da so v tem lahko tudi škodljive bakterije, ki jih na tak način nalagamo v telesu.

Nos bi si morali čistiti počasi in brez pritiskanja in pretiravanje. Še bolj zdrava bi bila inhalacija s slano vodo. Najbolj zdravo pa je, da se čiščenja lotite, ko vam to telo samo sporoči.

In kako nos sporoči, kdaj ga je treba očistiti?

Takrat, ko pri zaprtih ustih ne moremo dihati. To pomeni, da skozi nos v možgane ne pride dovolj kisika.

In še: kako pogosto čistimo nos?

Ne, ni treba, da to počnete vsako uro, ko pa je optimalno vsak drugi dan (odvisno tudi, če ste bili v krajih, kjer je v zraku veliko prahu). Vsekakor pa si zapomnite, da samo s pravo nego nosu lahko zmanjšate nevarnost okužb telesa za 30 odstotkov.

Poleg tega pa sedaj razumete, zakaj ni dobro vrtati s prstom po nosu: zato, ker to ni lepo, pa tudi zato, ker ni zdravo. Z umazanimi rokami se nevarnost okužb poveča skoraj za 10-krat.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani