Interaktivni dodatki:






Datum: 11. FEB 24 - DOBRO JE VEDETI

Kako zmanjšati elastičnost želodca?

Ali ste vedeli, da je velikost želodca pri suhih in debelih enaka, razlika je le v elastičnosti. Kako torej to obvladovati?

Dejstvo je, da ima želodec v normalnem stanju prostornine samo 75 ml. Ko se najemo, se zaradi elastičnosti njegova prostornina poveča tudi na 1000 ml. Če pa se prenajeste, pa se prostornina lahko razširi tudi na 2000 ml. Želodec je namreč mišična vreča, ki se sicer ne more v nedogled povečevati, a pri suhih ljudeh je ta faktor elastičnosti mnogo manjši. Kako torej obvladovati povečanje želodca.

Vsak človek ima mejo do katere se želodec razširi, potem pa mišice sporočijo možganom, da ste se preveč najedli. To lahko traja tudi do 20 minut in več, da signal pride do možganov, med tem pa lahko pojeste veliko preveč energije, kot jih telo potrebuje. Rezultat tega so nepotrebne maščobne obloge.

Kaj storiti?

Vse več nutricistov govori o voluminozni hrani, ki jo zelo dobro poznajo živinorejci. Zimska hrana za govedo ima namreč bistveno višjo stopnjo voluminoznosti, kot hrana poleti. Poleti se namreč govedo več giblje in zato potroši več energije. Pozimi pa je vsaka kalorija odveč, živali pa vseeno jedo dokler nimajo občutka sitosti.

Veliko nutricistov zato predlaga, da bi morali tudi hrani za ljudi dodati podatek o voluminoznosti. Visoko stopnjo ima hrana, ki vsebuje veliko vode, hrana, ki zasede veliko prostora in ima malo energije ter hrana, ki vsebuje veliko vlaknin.

Da bi bolje razumeli voluminoznost: čips velja za hrano, ki ima faktor voluminoznosti 0,1, kar pomeni, da v želodcu praktično ne ustvari občutka sitosti, ima pa ogromno energije.

Med hrano z visokim indeksom voluminoznosti spada sadje, zelenjava (zlasti temno zelena in rdeča, lahko tudi vijolična), juhe in predvsem enolončnice. Poleg tega je pomembno, da jeste počasi, vsaj 5 obrokov na dan, vsak grižljaj dobro prežvečite, pomaga pa tudi, če pred obrokom spijete kozarec vode.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani