Interaktivni dodatki:






Datum: 15. DEC 23 - DOBRO JE VEDETI

6 znakov, da ste občutljivi na gluten, pa tega ne veste

Ste vedeli, da so medicinski testi občutljivosti na gluten pogosto zelo nenatančni in celo zdravniki težko ocenijo, kdaj gre za celiakijo, kdaj pa običajno alergijo.

Standardni medicinski testi za gluten pogosto niso dovolj natančni in kažejo negativne rezultate pri ljudeh, ki so občutljivi na gluten in imajo zaradi tega celo vrsto težav.

  • Simptomi občutljivosti na gluten so namreč težave z želodcem, prebavne motnje, plini, napihnjenost, razdražen želodec, krči v trebuhu, zaprtje, driska ... Vzroki za vse to so lahko tako različni, da je težko oceniti, da je gluten kriv za vse.

  • Vas dajejo pogosti glavoboli, ali napadi migrene? Tudi to je je lahko znak občutljivosti na gluten.

  • Fibromialgija ni bolezen, je sindrom. Gre namreč za bolečine v mišicah in vezivnega tkiva, pogosto pa je za to kriv prav gluten.

  • Tudi čustvene težave, razdražljivost in nenadno nihanje razpoloženja lahko povzroča gluten.

  • Med zelo pogostimi so tudi vrtoglavica, težave z ravnotežjem, nevrološke težave, slabost, otrplost okončin, mravljinci ...

  • Ste po obroku pogosto zaspani in utrujeni? Tudi kronična utrujenost in zaspanost po vsakem obroku je tudi posledica občutljivosti na gluten.
Kako izključiti gluten iz svoje prehrane?

Iz svojega jedilnika morate črtati pšenico, rž, ječmen, piro, oves. Med prepovedane dajte tudi predelana živila, solatne prelive, pripravljeno hrano, sladkarij ... Lahko pa jeste riž, kvinojo, ajdo ...

Poskusite 60 dni vzdržati brez glutena, kajti šele potem lahko vidite, ali zgoraj omenjene težave povsem izginejo.

Ne pozabite, lahko ste samo malo občutljivi na gluten. Ravno toliko, da si vaš prebavni trakt nikdar ne opomore. To pa je že zelo nevaren primer iz katerega se lahko razvije cela vrsta nevarnih bolezni.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani