Interaktivni dodatki:






Datum: 8. SEP 23 - DOBRO JE VEDETI

Najboljše kombinacije sadja in zelenjave

Sveži sadno-zelenjavni sokovi so pomembno gorivo za organizem, preprečujejo hidriranje telesa in pomagajo pri obnovi celic. Vendar to velja samo, če poznate pravilne kombinacije.

Najpomembnejša stvari pri sadno-zelenjavnih napitkih je razmerje, ki ni določeno kar tako. Raziskovalci so se po seriji neodvisnih raziskav vendarle poenotili: tovrstne sokove je potrebno narediti v razmerju 80 : 20 (zelenjave naj bo 4-krat več, kot sadja). Že res, da je sadje zdravo, vitaminsko, bogato z minerali in vlakninami, a ima veliko sadnega sladkorja, samo zase pa je le redko zelo učinkovito. Prava moč sadja se pokaže le v pravi kombinaciji z zelenjavo.

1. Holesterol
Eden od vzrokov povišanega holesterola je tudi preveč prostih radikalov v telesu. V takem primeru bi morali jesti veliko sadja in zelenjave. Receptov za zbijanje slabega holesterola je veliko, a tokrat izpostavljamo enega, ki je vsestransko učinkovit še za kaj drugega. Potrebujete 4 enote ohrovta (lahko tudi brstični) in brokolija ter 1 enoto lubenice. Vse skupaj v mešalniku dobro premešajte in popijte. Vse tri sestavine namreč imajo veliko antioksidantov, veliko vitaminov, lubenica je tudi rahel diuretik, kar pomeni, da pomaga čistiti telo, sok pa je prijetnega okusa, ki zelo dobro preprečuje tudi prehlade in gripo. Če želite ohraniti krepko zdravje čez celo zimo, potem vsaj 3-krat na dan popijte kozarec tega soka.

2. Sladkorna
Obstajajo živila, ki v krvi povzročijo podobno reakcijo, kot inzulin (znižujejo sladkor). Mednje sodijo šparglji, avokado, črni poper, brokoli, korenje, cimet, kumare, koromač, česen, ingver, grenivka, zelena, čebula, por, buče ... Med zanimivejše protisladkorne napitke spada kombinacija predstavnikov zelenjave korenčka in kumare, ki jima dodate paradižnik (zaradi sadnih kislin spada paradižnik pod sadje). Če se odločite, da boste redno pili ta napitek (je lahko izvrsten nadomestek za večerjo), poskusite najprej s prvim, da vidite, kakšen učinek ima na telo. Kumare so namreč močan diuretik, zato nikar ne pijte tega napitka tik pred spanjem. Verjemite, ne boste veliko spali. Idealno bi bilo, da bi kozarec tega soka popili 2 uri pred spanjem ...

3. Zgaga
Ali ste vedeli, da lahko zgaga povzroči raka? Najpogosteje se pojavi zaradi nepravilnega prehranjevanja, izbora hrane, ki vam ne ustreza, morda si vzamete premalo časa in med jedjo niste zbrani ... Da bi se tem tegobam ognili, si pripravite napitek iz špinače in korenja. Ta kombinacija zelo učinkovito lajša simptome zgage. Obe vrsti zelenjave delujeta v telesu alkalno in nevtralizirata želodčne kisline. Ta sok morate preizkusiti tudi, če težav z zgago nimate. špinača in korenje delujeta v telesu alkalno, zato sta zelo dobra kombinacija pri nevtraliziranju želodčnih kislin, pa tudi pri razkisanju organizma.

4. Visok pritisk
Klorofil iz špinače znižuje pritisk, peteršilj čisti kri, korenje pa ima veliko antioksidantov. Če redno pijete ta sok, potem si boste občutno znižali pritiska, očistili telo in še okrepili imunski sistem.

5. Luskavica
Obstaja veliko receptov za boj proti luskavici, najbolj učinkovite pa so kombinacije zelene zelenjave (brokoli, ohrovt, zelena solata, blitva, špinača, buče, fižol, paprike ...) ter pomaranč ali korenja. Priporočamo, da zmešate surovo špinačo in naribano korenje. Tak napitek je osvežilen, hranljiv. pospešuje celjenje ran in pomaga pri regeneraciji notranjih organov in kože. Prav tako ima veliko vitamina C, veliko antioksidantov ...

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani