Interaktivni dodatki:


Datum: 12. AVG 22 - DOBRO JE VEDETI

Kaj narediti, da na stara leta ne bi povsem oslepeli

Dejstvo je, da veliko gledanja v zaslone, kvari oči. Da ne boste na stara leta povsem oslepeli, se držite nekaj prehranskih pravil ...

Pametna prehranska strategija za zdrave oči za vse, ki veliko gledate v računalnike, postaja vse bolj pomembna. Danes v Sloveniji že vsak sedmi nosi očala, dejstvo pa je, da s pomočjo vida dobimo kar 83 odstotkov podatkov, ki jih potrebujemo za vsakdanje življenje. Oči prevladujejo nad vsemi čutili, zato poskrbite zanje.

Pravila, ki se jih je dobro držati:

 • Jejte veliko sadja in zelenjave. Najboljše za oči je rdeče barve (paradižnik, paprika, lubenice, pesa, zelje, grozdje ...).

 • Ekstra deviško oljčno olje je dobra izbira za krepitev zdravja od znotraj, lahko pa si občasno kapljico olja daste na prst in z njim navlažite kožo okoli očesa. Tako bodo tudi vaši podočnjaki videti manjši.

 • Redno uživajte ribe z veliko omega-3 maščobnimi kislinami. Vsaj 3-krat na teden pojejte obrok lososa, tune, skuše, sardel, sleda ...

 • Za oči je idealno, da imate 7 obrokov na dan. Tudi zato, da se bolj redno prehranjujete, predvsem pa zato, da vsake dve uri naredite premor in pogled umaknete iz zaslona. Seveda to pomeni, da med obroki ne smete uporabljati telefona, ali gledati televizije. Zavedati se tudi moramo, da je človeško oko sestavljeno tako, da je manj napeto, ko gledamo v oddaljene objekte, ko pa gledamo v bližnje, pa se aktivirajo manjše mišice, ki napenjajo očesno lečo. Oči so tako veliko bolj suhe, razdražene, postanejo pekoče, vid pa meglen. Če k temu dodamo še suh zrak zaradi centralne kurjave v zimskih mesecih, potem so to izjemne obremenitve za oči in velika nevarnost za poškodbe.

 • Pojejte pest oreščkov. Katerihkoli. Pomembno je, da vedno jeste samo oreščke ene vrste (nikar jih ne mešajte med sabo, ker s tem po nepotrebnem obremenjujete prebavo in zmanjšujete njihovo moč - absorpcija hranljivih snovi se lahko zmanjša od 30 do 70 odstotkov).

 • Jejte veliko stročnic, fižola. Imajo namreč veliko škrobnih ogljikovih hidratov z nizkim oziroma zmernim glikemičnim indeksom.

 • Redno uživajte živila z veliko vitamina E. To so: oreščki, semena, špinača, kalčki, otrobi, vsa sojina živila ...

 • Redno uživajte živila bogata s cinkom: ostrige, rakovice, puran, temna čokolada ...
Za zdravje oči se izogibajte:
 • Izogibajte se belih stvari, kot so bela moka, bel krompir, beli riž, sladkor in vse sladkarije.

 • Nasičene maščobe prav tako niso dobre za oči, zato, če je le mogoče, ne jejte rdečega mesa, mlečnih izdelkov in masla. Ker je rdeče meso škodljivo tudi za druge organe, ga imejte na jedilniku največ 2-obroka na teden. Vsekakor pa se izogibajte predelanemu mesu.

 • Izogibajte se sladkim pijačam med katere spadajo razne kole, sadne pijače, pa tudi športne pijače in vode z okusom.

 • Trans maščobe so prav tako strup za oči, zato se izogibajte margarini, ocvrti hrani, hitri hrani ter predelanim živilom, ki vsebujejo hidrogenizirana olja.
Na koncu pa še pojasnilo, zakaj ni dobro ves čas gledati v zaslon: zaradi napenjanja oči lahko pride v vozlanja krvnih žilic. Najpogostejši vzrok za to je povišan krvni tlak. Povišan krvni tlak pa je pogosto posledica pomanjkanja aktivnosti. Pojdite vsak dan za pol ure na sprehod v gozd, pa boste največ naredili tudi za zdravje svojih oči.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani