Interaktivni dodatki:


Datum: 3. JUN 23 - DOBRO JE VEDETI

Kako pogosto lahko jemo hitro hrano brez škode za zdravje?

Hitra hrana vsebuje snovi, ki jih mora telo prebaviti in izločiti. Zato pa potrebuje čas.

Vsakdanji hiter tempo življenja še ne pomeni, da morate jesti hitro hrano. Tudi zdravo se je mogoče prehranjevati samo z zelenjavo in sadjem. Na splošno namreč velja, da se zdravo prehranjujete, če pojeste 70 do 80 odstotkov sadja in zelenjave na dan. A tu in tam pa si lahko privoščite tudi kako mini porcijo hitre hrane, vendar je pomembno, da daste telesu dovolj časa, da sanira škodo.

Problemov hitre hrane je namreč več.

Prvi je ta, da "hitri" obroki vsebujejo medsebojno nezdružljiva živila.

Drug problem je, da so živila pogosto precej slabe kakovosti in vsebujejo veliko rakotvorih snovi.

Tretji problem je veliko ogljikovih hidratov in trans maščob. Šokantno je, da ima pomfrit iz hitre prehrane več maščob, kot ogljikovih hidratov, čeprav v naravni obliki vemo, da ni tako. Torej je problem v pripravi, ki popolnoma poruši naravna ravnotežja.

In še četrti problem hitre hrane: vse jedi in pijače so predozirane s sladkorjem in soljo. Še huje je pri izdelkih z manj sladkorja, ker to pomeni, da imajo takšne jedi še več kemikalij in strupov.

Še dobro, da je človeško telo prilagodljivo.

Burgerji
Običajen hamburger ima približno 1.067 J (255 kalorij), cheesburger pa 305. Glede na velikost (nekaj grižljajev) je to veliko. Poleg tega je v enem burgerju polovica dnevne potrebe po soli, škodujejo srcu, ožilju, prebavi sečilom in živčnemu sistemu. Varna količina burgerjev je 1 burger v 2 tednih.

Pomfrit
100 gramov krompirčka vsebuje 1.423 J (340 kalorij) in 8 gramov trans maščob, kar povečuje holesterol v krvi, stimulira tvorbo tumorjev, povečuje tveganje za razvoj diabetesa ... Varna količina je 250 gramov na teden.

Pica
Odvisno od nadeva, kos pice vsebuje od 837 do 1.884 J (200 do 450 kalorij). Veliko pic pomeni upočasnjeno rast otrok, vpliva na vpojnost ostalih živil (nič koristnega ne boste naredili, če boste po pici pojedli zdrav obrok, ker bo vpojnost hranljivih snovi v telo vsaj 4 ure po zaužitju skoraj nična). Pice lahko povzročijo mišične krče, tudi krče srčne mišice. Prav zaradi tega je varna količina 1 kos (četrtina cele pice) na teden.

Je pa pri picah vendarle potrebno dodati opombo. Če daste na pico veliko zelene zelenjave, domač kečap, lahko tudi piščančje meso, da pico obogatite z naravnimi proteini, namesto poceni klobas lahko uporabite kvalitetne morske sadeže, potem taka pica ni več tako nevarna. Pravzaprav je lahko prav spodoben in zdrav obrok. Le še na kvaliteto maščob bodite pozorni ...

Zato pa so domače pice veliko boljše od kupljenih.Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
hitra hrana
 
pomfrit
 
pica
 
burger
 Nalagam ...Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani