Interaktivni dodatki:






Datum: 10. JUN 18 - DOBRO JE VEDETI

S koencimom Q10 proti gubam

Koencim Q10 je snov, podobna vitaminu in je sestavni del vsake celice v telesu. Naše telo proizvaja koencim Q10, nato pa ga celice porabljajo za pridobivanje energije za rast in obnavljanje.

Ali ste vedeli, da ima koencim Q10 med drugim tudi funkcijo antioksidanta, kar pomeni, da varuje telo pred škodljivimi vplivi določenih snovi? V majhnih količinah najdemo koencim Q10 v vseh živilih, še posebej veliko pa ga vsebuje meso. Največjo koncentracijo Q10 pravzaprav vsebujejo organi, kot so srce, jetra in ledvice, zmerno količino vsebujejo tudi sardine, sardele ter sojino olje in arašidi.

Zakaj potrebujemo Q10?

V telesu imamo več koencimov, Q10 je le eden izmed številnih. Koencimi so pomembni za delovanje encimov (od tod tudi njihovo poimenovanje: "ko-encimi"). Encimi služijo za prebavo hrane, prav tako pa so številni drugi procesi v telesu odvisni od pravilnega delovanja le teh. Med drugim ščitijo skeletne mišice in srce.

So nižje vrednosti koencima Q10 v krvi resen problem?

Kot smo že omenili, Q10 naravno nastaja v telesu. Zakaj bi torej potrebovali prehranske dodatke, če ga lahko proizvajamo sami?

Znižanje koncentracije koencima Q10 lahko nastane v primeru bolezni, slabe prehranjenosti ali povečane porabe Q10 v telesu. Prav tako lahko imajo nižje vrednosti kadilci. [1] Simptomi pomanjkanja vključujejo povišan krvni pritisk, bolečine v prsih, lahko pa pride tudi do srčnega popuščanja. V odvisnosti od vzroka nastanka pomanjkanja Q10 je dobro premisliti o nadomeščanju s prehrano ali s prehranskimi dodatki.

Koencim Q10

Prehranski viri Q10

Meso kopenskih živali vsebuje najvišje naravne vrednosti Q10. Vrednosti Q10 so visoke tudi v mesu vodnih živali, enako kot pri kopenskih, vsebuje tudi pri vodnih živalih najvišje vrednosti Q10 srce. Meso rib sicer vsebuje nižje vrednosti Q10 kot meso kopenskih živali.

Mlečni izdelki in jajca vsebujejo veliko nižje vrednosti Q10 kot meso in mesni izdelki, vendar le te, v primeru, da ne uživamo mesa, lahko še zmeraj zadostujejo našim potrebam.

Rastlinski viri koencima Q10 so oreščki in olja, vendar tudi v primeru zaužitja veliko oreščkov ali rastlinskih olj, dobi naše telo le zmerno količino Q10. Zelenjava vsebuje zelo nizke količine Q10, prav tako tudi žita. [2,3,4,5]

Koža

Veliko izdelkov za nego kože vsebuje Q10. Ti so večinoma namenjeni negi starejše kože z že izraženimi znaki staranja, kot so na primer gubice. Staranje kože in nastanek znakov staranja je povezano z oksidativnim stresom, ki prizadene dele kožnih celic. Oksidativni stres je povečan po dolgotrajnem izpostavljanju UV žarkom ter drugim dejavnikom, sicer pa je staranje kože naraven proces. Q10 zaradi svojih antioksidativnih lastnosti vpliva na zmanjšanje oksidativnega stresa v koži. Najbolj zgornja plast kože vsebuje desetkrat več Q10 kot pod njo ležeča plast, zato spodaj ležeča plast hitreje izraža znake staranja. Znano je, da se vrednosti koencima Q10 v kožnih plasteh z leti nižajo, kar se dogaja neodvisno od količine prejetega UV sevanja. Kaže, da lahko uporaba Q10 vodi do povečane elastičnosti kože, zmanjšanja gubic in zmanjšane vidnosti pigmentnih znamenj. Uživanje prehranskih dodatkov s Q10 je pokazalo tudi vpliv na hitrejše celjenje ran.

Pomoč pri srčnem popuščanju in visokem krvnem tlaku

Dokazi govorijo, da naj bi dodajanje koencima Q10 pomagalo v primeru srčnega obolenja, to je srčnega popuščanja. Pri bolnikih s srčnim popuščanjem so namreč ugotovili nižje vrednosti Q10 v krvi. Prav tako obstajajo zanesljivi dokazi, ki kažejo, da je Q10 v pomoč ljudem, ki trpijo za povišanim krvnim tlakom. V teh primerih se lahko uporablja kot podpora obstoječi terapiji.

Povišanje vrednosti inzulina

V manjši skupini zdravih prostovoljcev so opazovali povišanje vrednosti inzulina v serumu po 12 tedenskem jemanju 200 mg koencima Q10. Predvideva se, da Q10 pomaga pri delovanju beta celic v trebušni slinavki. Zaradi nasprotujočih si rezultatov pa vendarle jemanje Q10 ne prispeva k izboljšanju simptomov sladkorne bolezni in tako ni priporočeno kot preventiva le te. [8]

Nevroprotektivna funkcija

Pri osebah z depresijo so izmerili znižane vrednosti Q10, zato obstaja verjetnost, da lahko redno jemanje Q10 izboljša simptome depresije. Dvojno slepe študije so pokazale, da uživanje Q10 zmanjša pojavnost glavobolov in migren oziroma zmanjša simptome le teh. [9,10]

Jemanje sočasno z drugimi živili, prehranskimi dodatki in zdravili

  • Karnitin (L-Carnitine)
Kombinirano jemanje L-carnitina in koencima Q10 naj bi teoretično pripomogla k boljšemu delovanju obeh (sinergistično delovanje). Oba namreč delujeta na podobnem nivoju in vplivata na mitohondrije v celicah. Študija, ki so jo izvajali na dializnih pacientih sicer ni pokazala, da bi kombinacija obeh ponujala boljše rezultate kot jemanje le enega ali drugega dodatka.

  • Kreatin (creatine)
Kreatin prav tako deluje podobno kot Q10 in ima tudi nevroprotektivne značilnosti. Kombinacija obeh snovi je pokazala sinergistične (vzajemno koristne) učinke pri živalskih modelih Parkinsonove in Huntingtonove bolezni. Izkazalo se je, da se možganske spremembe, ki nastanejo pri obeh omenjenih boleznih, zmanjšajo za kar 17 odstotkov po jemanju Q10 in kreatina. Prav tako se zmanjša izguba dopamina (od 13 do 56 odstotkov), kar je glavni problem pri bolnikih s Parkinsonovo boleznijo ter drugimi, od dopamina odvisnimi, nevrološkimi boleznimi.

  • Alfa lipoična kislina
Alfa lipoična kislina je maščobna kislina, katere delovanje s Q10 je prav tako vzajemno. Tako oba podpirata fiziološke procese na nivoju mitohondrijev. Jemanje obeh skupaj je zaželeno.

  • Statini
Zdravila za uravnavanje nivoja maščob v krvi, poimenovana statini, delujejo na znižanje produkcije holesterola. Jemanje skupaj s koencimom Q10 lahko povzroči zmanjšanje verjetnosti za kardiovaskularne zaplete. Velikokrat so opazili, da se kombinacija dobro obnese v preprečevanju bolezni srčne mišice, ki je lahko zaplet dolgotrajnega jemanja statinov. Dnevni vnos od 90 do 100 mg Q10 ob zdravljenju s statini relevantno zniža pojavnost stranskih učinkov statinov.

  • Grenivka
Grenivka deluje na jetrni prenos preko zaviranja pomembnega encima, ki skrbi za presnovo določenih snovi. Tako vpliva tudi na absorpcijo koencima Q10. V praksi to pomeni, da uživanje Q10 in grenivke povzroča za kar 150% višjo absorpcijo Q10.

Varnost uživanja Q10

Varnost jemanja prehranskih dodatkov s Q10 je zelo visoka, saj ni zabeleženih nobenih toksičnih učinkov kot posledice jemanja koencima pri ljudeh. Znanstveniki sicer sklepajo, da bi lahko pri jemanju zelo visokih doz prišlo do blagih stranskih učinkov, ki pa po vsej verjetnosti ne bi bili smrtni in bi trajali le kratek čas.

Kako jemati Q10?

Priporočena količina Q10 dnevno je 90 do 200 miligramov. Koencim jemljemo enkrat dnevno skupaj z obrokom, saj se le s hrano absorbira zadostna količina.

Učinki uživanja Q10

V kolikor nimate nobenih zdravstvenih težav ali dejavnikov tveganja za težave s srcem in ožiljem, so učinki dnevnega jemanja Q10 majhni. Večji učinki se pokažejo, kadar prehranski dodatek jemljejo osebe, ki so že v preteklosti prebolele srčni infarkt, imajo znane težave z ožiljem ali jemljejo zdravila za uravnavanje holesterola (to je statine). Koencim lahko kupite v dveh različnih oblikah, od katerih sta obe enako učinkoviti, saj se tudi v telesu pretvarjata druga v drugo.

Kdaj ni dobro uživati Q10?

V kolikor ste alergični na koencim Q10, idebenon (Sovrima, Raxone) ali sorodne substance, ne uživajte prehranskih dodatkov s koencimom Q10. V primeru, da trpite za jetrnim obolenjem ali zaporo žolčnih izvodil se pred uživanjem posvetujte s svojim zdravnikom.

V kolikor uživate varfarin (Marivarin, Marevan ...) ali druga zdravila proti strjevanju krvi, se pred jemanjem posvetujte z zdravnikom. Dodajanje koencima Q10 v priporočenih dnevnih koncentracijah lahko zniža delovanje zdravil proti strjevanju krvi in s tem poveča možnost krvavitev. [7]

Uživanje visokih doz skozi daljše časovno obdobje ni priporočljivo.

Viri:

  1. Dietary antioxidants: potential effects on oxidative products in cigarette smoke
  2. Coenzymes Q9 and Q10: Contents in Foods and Dietary Intake
  3. Pravst I, Zmitek K, Zmitek J Coenzyme Q10 contents in foods and fortification strategies. Crit Rev Food Sci Nutr. (2010)
  4. Kamei M, et al The distribution and content of ubiquinone in foods. Int J Vitam Nutr Res. (1986)
  5. Passi S, et al Fatty acid composition and antioxidant levels in muscle tissue of different Mediterranean marine species of fish and shellfish. J Agric Food Chem. (2002)
  6. Folkers K Relevance of the biosynthesis of coenzyme Q10 and of the four bases of DNA as a rationale for the molecular causes of cancer and a therapy. Biochem Biophys Res Commun. (1996)
  7. Shalansky S1, et al Risk of warfarin-related bleeding events and supratherapeutic international normalized ratios associated with complementary and alternative medicine: a longitudinal analysis. Pharmacotherapy. (2007)
  8. Mezawa M, et al The reduced form of coenzyme Q10 improves glycemic control in patients with type 2 diabetes: an open label pilot study. Biofactors. (2012)
  9. Forester BP, et al Coenzyme Q10 effects on creatine kinase activity and mood in geriatric bipolar depression. J Geriatr Psychiatry Neurol. (2012)
  10. Sandor PS, et al Efficacy of coenzyme Q10 in migraine prophylaxis: a randomized controlled trial. Neurology. (2005)



S koencimom Q10 proti gubam
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani