Interaktivni dodatki:






Datum: 10. MAJ 23 - DOBRO JE VEDETI

6 železnih pravil zdravega prehranjevanja

Samo, če se boste držali teh pravil, lahko računate na popolno postavo - tudi po tem, ko končate z dieto.

Če vas muči jo-jo efekt po vsaki dieti, imate neredno prebavo, težave z želodcem, preveč kilogramov in posledično tudi kožo polno aken in mozoljev, potem gotovo grešite obvezna pravila zdravega prehranjevanja, ki za nameček sploh niso tako grozna, da se jih ne bi mogli držati. Nekaj samodiscipline in veliko stvari se bo izboljšalo.

1. Ne jejte po 18. uri
Strokovnjaki pravijo, da hrana, ki jo jemo čez dan, ko smo aktivni in v gibanju, pač pa vse tisto, kar pojemo 4 ure pred spanjem. Toliko namreč potrebuje telo, da predela in porabi energijo, ki smo jo dobili s hrano. Če jeste kasneje, se bodo viški začeli nalagati okoli trebuha, stegen ...

2. Jejte malo in pogosteje
Telo ne sme čutiti pomanjkanja hrane, zato poskrbite, da boste imeli 5 obrokov na dan. V starih časih je bilo to normalno, šele sodoben tempo življenja pa nas je pripeljal tako daleč, da jemo manjkrat, obilneje in še to v poznih urah. Poleg tega se poskusite držati pravila, da naj bodo porcije velike največ toliko, kot je velika vaša pest. In zapomnite si: nič ni narobe, če imate v službi dve malici. Pravzaprav bi to bilo v imenu zdravja celo obvezno.

3. Zajtrk ni obvezen
Pri ameriškem Journal of Clicnical Nutrition so izvedli raziskavo, kako zajtrk vpliva na postavo in ugotovili nekaj prelomnega: zajtrk nima nikakršnega vpliva na odvečne kilograme, tudi če ga preskočite. Obilen zajtrk je zdrav samo zato, ker lahko z njim uredite prebavo in telo napolnite z energijo, kar pa lahko nadomestite tudi z malico ali dvema nekaj ur po bujenju.

4. Hrana naj bo izključno ekološka
Že res, da je ekološka hrana manj onesnažena s pesticidi, a je še en pomemben razlog, zakaj je ekološka hrana bolj priporočljiva. V njej je namreč več vitaminov in mineralov, pa je zato pojemo bistveno manj, da zadovoljimo dnevne potrebe po hranljivih snoveh, kar pomeni, da ob tem pojemo tudi manj škodljivih in odvečnih snovi. Poleg tega si moramo tudi priznati, da je današnja hrana veliko bolj prazna, kot je bilo nekoč. Ekološka hrana je po nekaterih raziskavah tudi do 3-krat bolj sitostna od hrane iz intenzivne pridelave.

5. Izogibajte se ogljikovim hidratom
Ogljikovi hidrati so povsod, vendar pa kompleksni sploh niso tako slabi. Telesu namreč dajo hitro energijo. Problem nastopi pri enostavnih ogljikovih hidratih, ki se hitro razgradijo, dajo telesu hitro energijo, a njihova moč tudi hitro poide. Naj vas ogljikovi hidrati v sadju, zelenjavi, rjavem rižu ne motijo. Izogibajte se tistim v testeninah, kruhu, jogurtih, slaščicah, sokovih in drugih pijačah ...

6. Ne pozabite na razstrupljanje
Četudi se vse dni v tednu držite pravil zdravega prehranjevanja, vam priporočamo, da si izberete en dan v tednu (na to ne bo, ko ste v službi) in ga izkoristite za čiščenje organizma. Sicer se telo ves čas tudi samo čisti, a veliko bolje se boste počutili, če mu pri tem tudi malo pomagate.

Sprva morda ne boste zaznali sprememb, a ko se boste po gornjih načelih prehranjevali in čistili vsaj tri tedne, boste videli, da bo vaše zdravje boljše, počutje prav tako, popoldan vas ne bo premagoval spanec, v službi pa boste bolj zdravi in učinkoviti.



Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.








Nalagam ...















Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani