Interaktivni dodatki:


Datum: 11. NOV 23 - DOBRO JE VEDETI

10 parov, ki so skupaj neobičajno bolj učinkoviti

Raziskave dokazujejo, da se nekatera živila v pravem tandemu spremenijo v super živila, nekatera pa celo v ultra-super živila

Epidemiolog David R. Jacobs je uvedel termin sinergija hrane. Več let je namreč proučeval različne kombinacije in meril vpliv na telo in zdravje. Tako je nastala tudi lestvica desetih tandemov, ki imajo lastnosti ultra-super živil. Vpojnost hranljivih snovi se v večini primerov poveča celo za več kot 10-krat.

1. Špinača in rdeča pesa
Nutricionistka Joanne Larsen je prva opozorila na kombinacijo zelene listnate zelenjave z zelenjavo bogato z vitaminom C in železom. Tako je nastala izredno zdrava kombinacija špinače in rdeče pese. Seveda lahko namesto špinače uporabite tudi ohrovt, namesto rdeče pese pa paradižnik ali papriko. Te kombinacije so še posebej pomembne v zimskih časih, ko vitaminov nimamo na pretek.

2. Paradižnik in olivno olje
Paradižnik je bogat z likopenom, ki je antioksidant, ki dokazano zmanjšuje bolezni srca, ožilja in nekatere vrste raka. Ker pa je likopen topen samo v maščobah, je olivno olje najbolj zdrav dodatek. Da je ta kombinacija res učinkovita, dokazuje tudi statistika. Največ paradižnika z olivnim oljem pojedo Grki, ki imajo tudi najmanj srčno-žilnih bolezni, pa tudi življenjska doba je pri njih med najdaljšimi v Evropi.

3. Govedina in korenje
Vitamin A iz korenja se najbolje absorbira, če ga kombiniramo z beljakovinami. Ta kombinacija je še bogata s cinkom, ki krepi imunski sistem.

4. Zeleni čaj in limone
Zeleni čaj spodbuja presnovo. Če k na sobno temperaturo ohlajenemu čaju dodate limono, se vpojnost antioksidantov poveča za 13-krat! Pomembno je še vedeti, da za skodelico čaja uporabite sok pol limone.

5. Česen in ribe
Ribje olje zmanjšuje nivo holesterola v krvi, sestavine v česnu pa delujejo protivnetno. Kombinacija obeh ima izredno blagodejen učinek na srce in ožilje.

6. Rdeče meso in rožmarin
Rdeče meso naj ne bi bilo vsak dan na jedilniku, čeprav tu in tam si ga vseeno lahko privoščite. Antioksidanti iz rožmarina pečeni skupaj z mesom izredno učinkovito nevtralizirajo proste radikale v mesu, zaradi česar postane rdeče meso manj škodljivo.

7. Pomarančni sok in ovsena kaša
Kombinacija teh sestavin dokazano preprečuje srčne infarktne, čisti arterije, stabilizira holesterol in vsebuje velike količine fenolov.

8. Jabolka in rdeče vino
Jabolka vsebujejo protivnetni kvercetin, rdeče vino pa flavonoid katehin. Skupaj preprečujeta nastanek krvnih strdkov in izboljšata prekrvavitev.

9. Borovnice in grozdje
Obe vrsti sadja vsebujeta veliko antioksidantov. Pomembno je vedeti, da sta izredno učinkovita tudi, ko ju zamrznemo. Pripravite si ju obvezno z jogurtom.

10. Oreščki in suho sadje
Nutricionistka Lauren Talbot izpostavlja zdrave beljakovine v oreščkih, ki v kombinaciji z namočenim suhim sadjem izboljšajo in očistijo prebavo.

Naj vas na koncu opozorimo še na prispevek 5 izjemnih kombinacij, ki jih ne smete pozabiti.Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani