Interaktivni dodatki:






Datum: 29. SEP 23 - DOBRO JE VEDETI

Je sladki krompir res boljši od navadnega?

Sladki krompir vsebuje med drugimi tudi snov, ki odloča o tem, kaj bomo bolni in kdaj zdravi ...

Sladki krompir sodi med najstarejšo zelenjavo, kar jih poznamo. Prvenstveno izhaja iz Srednje in Južne Amerike, v naše kraje pa ga je prinesel Krištof Kolumb, še bolj pa je zanj zaslužna cesarica Marija Terezija, ki je leta 1767 izdala ukaz o obveznem sajenju krompirja. Razlog je bil preprost: po zaslugi krompirja se je Evropa takrat izognila hujši lakoti. Takrat je večinoma šlo za sladki krompir, sorte, ki jih poznamo danes, pa so nastale vrsto let kasneje.

Danes je običajni krompir skoraj povsem izrinil sladkega, ki je po veliko parametrih boljši in celo bolj zdrav. Glikemični indeks sladkega kuhanega krompirja je 46, pečenega pa 80 (pri običajnem krompirju sta ti vrednosti 70 in 85). Največja razlika med krompirjema je v vsebnosti beta karotena (provitamin A), ki ga je v sladkem krompirju kar za 200 % več. Več je tudi mangana (50 %), baker (36 %), vitaminov B in C, kalija, fosforja ...

Kakšni so učinki sladkega krompirja?

Obsežni testi so potrdili, da sladki krompir izjemno močno dviguje nivo vitamina A v telesu (izboljšuje vid, kožo, imunski sistem). poleg tega zavira oksidacijo holesterola (nevarnost za poapnenje žil, krvne strdke), zmanjšuje bolezni srca in ščiti priželjc (to je glavna žleza imunskega sistema) in varuje telo pred učinki prostih radikalov (glavni vzrok za nastanek rakavih obolenj). Zelo pomembne sestavine sladkega krompirja se skrivajo tudi v kompleksu vitaminov B (B1, B7 ali vitamin H, B5, B6, B2), ki jih človeško telo ne more proizvesti in so nujni za normalno delovanje presnove in živčevja. Seveda pa ne smemo spregledati glutationa, nekateri mu pravijo tudi mojster vseh antioksidantov, ki je ključen element pri razstrupljanju telesa in odločilen faktor glede našega zdravja. Ko v telesu pade nivo glutationa, zbolimo.

Uporaba

Že res, da je sladki krompir v resnici krompir, a z drugačnim okusom. lahko ga pečete in kuhate, a najbolje se poda z zelenjavno juho, gobovo omako, krompirjeve palačinke, zaradi okusa, ki rahlo spominja na bučke, ga lahko dodamo tako k solatam, kot tudi sladicam, zelo okusen pa je tudi pire. Sladki krompir je tudi odličen v mešanici banan, javorjevega sirupa, cimeta in orehov.

Slabe plati

Sladki krompir vsebuje kar nekaj oksalatov. Sicer ne toliko, kot špinača, pesa ali rabarbara, a je vseeno potrebna previdnost še posebej pri ljudeh, ki imajo težave z žolčem ali ledvicami. Oksalati namreč vplivajo na absorpcijo kalcija v telesu, kar lahko povzroči težave na kosteh, pa tudi nekaterih prebavilih. Je pa res, da vsebnost oksalatov v sladkem krompirju ni tako visoka, da bi bilo škodljivo zdravju. Zmernost je vedno dobrodošla.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
glutation
 
oksalat
 
beta karoten
 
imunski sistem
 
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani