Interaktivni dodatki:






Datum: 17. AVG 23 - ZDRAVJE, LEPOTA

Stres ne nastane samo v službi, pač pa tudi zaradi hrane

Ali veste, katera hrana povzroča stres, vas dela nervozne, vam jemlje energijo, a vendar vam ne pusti, da bi se umirili?

1. Sol


Ko govorimo o soli, imamo v mislih natrij, ki zadržuje vodo v telesu in krvi, zato povzroča povišanje krvnega tlaka, obremenjuje notranje organe in zato živčni sistem zaznava stvari, ki jih ne bi smel. Poleg tega so testi pokazali, da sol zavira razvoj otrok, zastruplja telo in redi. Po slanem obroku smo vsaj za 30 % bolj lačni, kot če bi jedli neslano hrano.

2. Maslo


Med toplotno obdelavo rastlinskih olj nastajajo zelo nevarne in celo strupene trans maščobe. Te maščobe v krvi povečujejo "slab" holesterol in trigliceride, ki motijo živčni sistem. Pri nas še nimamo zakona o omejevanju trans maščob, drugod po Evropi pa je v veljavi že več let. Problem je tudi v tem, da trans maščobe najdemo v izdelkih, kjer jih ne bi pričakovali, njihov učinek pa se sešteva.

3. Rdeče meso


Rdeče meso vsebuje veliko železa in beljakovin, redno uživanje pa v telesu zviša raven hormonov dopamina in noraderenalina, ki sta ena najmočnejših povzročiteljev stresa. To je tudi eden glavnih razlogov, zakaj zdravniki svetujejo uživanje belega mesa.

4. Začinjena hrana


Začinjena hrana draži želodec, pretiravanje pa lahko celo povzroči razjede. Prebava pri večini ljudeh ni sposobna predelati teh živil, pa zato lahko začimbe povzročajo prebavne motnje. Vsekakor po nepotrebnem vznemirjate telo.

5. Mleko in mlečni izdelki


Kravje mleko med drugim vsebuje tudi težko prebavljivo beljakovino kazein, ki ponoči pogosto povzroča želodčne težave in je močan dejavnik stresa. Če ste nervozni in slabe volje, potem zvečer nikar ne jejte sira in mlečnih izdelkov.

6. Alkohol


Alkohol je prav nenavadna substanca, ki v zmernih količinah deluje protistresno, če pa pretiravate, pa spodbuja agresijo in ima negativen vpliv na stres. Pa veste, kdaj je preveč alkohola? Za večino ljudi je to že po 1 dcl vina.

7. Ocvrte jedi


Problem ocvrtih jedi se skriva v razbeljenih oljih polnih trans maščob, poleg tega pa pri vsaki toplotni obdelavi nad 120 stopinjami Celzija nastaja izredno nevarna in kancerogena snov akrilamid (več o tem si lahko preberete v prispevku Jedo ga tudi dojenčki, čeprav povzroča raka). Ocvrta živila povečujejo krvni pritisk, povečujejo tveganje za srčni napad, občutek stresa je zaradi tega še močnejši.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani