Interaktivni dodatki:


Datum: 19. AVG 23 - DOBRO JE VEDETI

Hrana, ki je nutricisti ne jedo

Jedi, ki jih nutricisti ne jedo, imajo vrsto skupnih lastnosti: imajo nizko hranilno vrednost, veliko kalorij, vsebujejo kemične dodatke in višajo inzulin v krvi

Strokovnjaki za prehrano oziroma nutricisti si v marsičem niso enotni. Poznamo namreč samouke in certificirane nutriciste, vsak pa ima svojo prehransko filozofijo. Nekaj stvari pa so vendarle skupne vsem, ki se želijo zdravo prehranjevati. Zato vam predstavljamo nekaj živil, ki se jim je dobro ogniti.

Industrijsko izdelane slaščice imajo nizko hranilno vrednost, veliko energije, ne redko pa so dodane tudi snovi, ki so lahko zelo škodljive za naše zdravje. Poleg tega slaščice redijo in obremenjujejo presnovne procese.

Čipsi, krofi in produkti iz listnatega testa so pripravljeni na olju, ki je bilo že večkrat segreto do vrelišča, kar povzroča rakasta obolenja. Poleg tega gre pri čipsih pogosto za gensko spremenjene sorte krompirja, kar je še dodaten razlog, da se tem izdelkom raje ogibajte (domač čips je prav tako slasten, če ne še bolj).

Zamrznjeni cmoki so pogosto narejeni iz sumljivih sestavin, še posebej škodljiva pa je lahko sredica polnjena z marmelado in sadjem.

Čeprav za vse gazirane pijače ne moremo trditi, da so škodljive, da lahko to trdimo za pijače z nadpovprečno vsebnostjo sladkorja. Če so k temu dodani še mehurčki CO2, temu pa pogosto sledijo tudi velike količine natrija oziroma soli, potem vam je jasno, zakaj ste po nekaterih sladkih pijačah že po nekaj minutah spet žejni.

Sadni in zelenjavni sokovi kupljeni v trgovini v resnici niso pravi sokovi, pač pa tovarniški pridelki, kjer je proizvodnja pripeljana do skrajnih meja. Namesto naravnih sokov so uporabljeni ekstrakti, dodani konzervansi za daljšo obstojnost na trgovskih policah, brez barvil pa tudi ne gre.

Tudi v majonezah se bohotijo konzervansi, da o sestavinah sumljive kvalitete ne izgubljamo besed. Pozorni bodite predvsem na maščobe, ki so lahko zelo nevarne. Uporabljajte samo kvalitetno majonezo.

Kravje mleko je pogosto fermentirano s pospeševalci, ki seveda ostanejo v mleku. Poleg tega je mleko večkrat prekuhano, kar še dodatno zmanjša količino hranljivih snovi.

Problem pakiranih oreščkov je, da so pogosto presoljeni in z dodanimi konzervansi (le kako bi sicer bil rok uporabnosti več mesecev, celo let). Problem oreščkov v rinfuzi (nakupovanje po žlicah) pa tudi ni povsem varen. Le kdo vam lahko zagotovi, da gre za sveže oreščke? V Nemčiji so inšpektorji nedavno odkrili oreščke, ki so bili nabrani leta 2010. V laboratorijih so v oreščkih našli sledi pesticidov, ki so od tega leta prepovedani. Problem rinfuze namreč je, da se v posode venomer znova dodajajo živila, ki se potem mešajo in nikdar ne veste, kakšno pošiljko boste dobili. Rinfuza je vsekakor privlačen način nakupovanja, vendar le, če so živila v originalnih vrečah z vso potrebno deklaracijo.

Vsi nutricisti (šolani in samouki) vam bodo na prvo žogo povedali, da je treba iz jedilnikov črtati sladkor. Sladila vseh vrst (naravna in kemijska) imajo visok glikemični indeks, v telesu pa povzročajo nemalo težav - zamaščeno ožilje, večje obremenitve srca in jeter. Med vsemi sladkorji je fruktoza najbolj problematična.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani