Interaktivni dodatki:


Datum: 19. AVG 23 - DOBRO JE VEDETI

Kaj želje po hrani pove o vašem zdravju

Če razumete svoje želje po hrani, lahko ugotovite, kaj v telesu vam primanjkuje.

Želite si: sladkor
Primanjkuje vam: krom


Krom ima v našem telesu zelo pomembno nalogo in sicer presnovo ogljikovih hidratov, hkrati pa spodbuja delovanje inzulina. Največ ga najdemo v kakavu, kavi, oreščkih in polnozrnati moki.

Želite si: čokolado
Primanjkuje vam: magnezij


Poleg rastlinskih živil in mesa veliko magnezija vsebuje tudi voda. Magnezij je pomemben za zdravo živčevje, mišice in kosti, pomemben pa je tudi pri presnovi in pri sproščanju energije iz hranil. Še zaskrbljujoč statističen podatek: kar 80 % ljudem v EU na mesec vsaj enkrat močno primanjkuje magnezija. V takih trenutkih je dobro pojesti pest orehov, banano, nekaj špinače ali pomarančo.

Želite si: ogljikove hidrate (testenine, kruh)
Primanjkuje vam: triptofan


Kadar se v telesu nabere veliko odpadnih snovi, jih iz telesa lahko odstranimo le s pomočjo niacina, ki pa se tvori iz esencialne aminokisline imenovane triptofan. Največ ga najdemo v sradinah, telečjih jetrih in piščančjih prsih.

Želite si: meso
Primanjkuje vam: železa in cinka


Prav zanimivo je, da lahko slabokrvnost doleti tudi vegetarijance. To se zgodi, ko telo s hrano ne dobi dovolj železa. Pomanjkanje železa in cinka spremlja vrtoglavica, bleda koža, hitra utrujenost, pomanjkanje moči. Željo po mesu poteši špinača, leča, bučna semena, sir. polnozrnati izdelki.

Želite si: nekaj slanega
Primanjkuje vam: natrij


Večino natrija zaužijemo s kuhinjsko soljo. Natrij je nujen pri transportu nekaterih hranljivih snovi do celic, ureja presnovo v črevesju, ledvicah in znotraj celic. Uravnava tekočinski tlak na celičnem nivoju ... Ne smemo pa pozabiti, da povzroča povišan krvni pritisk, škodi pa tudi srcu in ožilju. Veliko soli najdemo tudi v slaščicah, kruhu, klobasah, največ pa jo je v picah (cela pica ima 12 gramov soli).Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani