Interaktivni dodatki:


Datum: 16. AVG 22 - DOBRO JE VEDETI

Zakaj ne bi smeli piti kave, ko je zunaj 39 stopinj?

Včasih je bila temperatura 39 stopinj Celzija nepojmljivo visoka, danes pa je v času poletnih vročinskih valov že kar običajna. Le redki pa vedo, da je pitje kave v taki vročini močno obremenilo za telo

Pitje kave v skrajni poletni vročini ni dobra ideja. Vpliv kofeina na razgreto telo je namreč tudi do 10-krat močnejši, zato so tudi reakcije očitnejše. Raziskave so pokazale, da se učinki kave začno multiplicirati pri temperaturah nad 32 stopinj Celzija. Zato odvisnikom od kofeina priporočamo, da v vročih poletnih dneh pijejo kavo samo zjutraj.

1. Nespečnost
Poleti že tako in tako slabše in manj spimo, kot pozimi. Kadar nas zebe, se pokrijemo. Ko pa nam je vroče, se v telesu aktivirajo procesi ohlajanja. In če so poletne noči prevroče, se telo v resnici sploh ne umiri. Vse nočne temperature nad 22 stopinj Celzija so že problematične in zmanjšujejo kvaliteto spanca. Veliko ljudi je na lastni koži preizkusilo, da se v planinah poleti bolje spi. Če k temu dodamo še vpliv kofeina, ki nas dela budne, kombinacija z vročimi nočmi zelo obremeni telo.

2. Srce
Kofein povišuje pritisk, pospešuje pulz, ne redko pa povzroči tudi preskakovanje utripa. Isto se zgodi, ko kofein preneha učinkovati, ko srce nima več spodbude. Takrat pritisk nenadoma pade, pulz se upočasni ... Naše telo vsake take nagle spremembe težko prenaša, poleti, ko se mora hladiti in porablja energijo za ohranjanje telesne temperature, pa je to toliko težja naloga. Poleti je veliko več srčnih infarktov in možganskih kapi, kot pozimi.

3. Lepota
Kava ima dehidracijske učinke, suši kožo in pospešuje procese ustvarjanja gub. To velja tudi, ko temperature niso visoke.

4. Potenje
Edini način, da se telo poleti hladi, je potenje. Zato je zelo pomembno, da pogosto in redno pijete, da telesu ne zmanjka tekočine. Ker pa je kofein diuretik, spodbuja izločanje tekočin iz telesa, kar pospešuje dehidracijo telesa. Višja kot je zunanja temperatura, več energije porablja telo. Pri tem pa ni problem samo tekočina, z njo se med potenjem izločajo tudi dragoceni minerali, kot so železo, kalcij in magnezij. Poleti nastane vrsta bolezni prav zaradi pomanjkanja teh snovi. Slabokrvnost je poleti enako pogosta, kot pozimi.

5. Sladkorna in stres
Kava pospešuje izločanje stresnih hormonov adrenalina in kortizola. Če se zadržujete v zaprtih prostorih z veliko ljudmi, se v telesu lahko poviša nivo sladkorja, četudi pijete nesladkano kavo brez mleka in drugih dodatkov. Klavstrofobija, stres, povišan impulz, visoka temperatura, pomanjkanje tekočine so namreč elementi, ki ustvarjajo anksiozne motnje, stanje živčne napetosti.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani