Interaktivni dodatki:






Datum: 23. JUN 23 - DOBRO JE VEDETI

Zakaj namakanje zelenjave v vodi ni priporočljivo

Če mislite, da bo solata, sadje ali druga zelenjava namočeno v vodi bolj čisto, se motite. Namesto tega je lahko taka zelenjava bolj siromašna in še bolj onesnažena.

Mnogi namakajo zelenjavo v vodi misleč, da bo tako bolj čista in, da se bodo znebili pesticidov. Testi kažejo, da je učinek ravno nasproten, poleg tega pa že 10 minut zelenjave v vodi povzroči tudi spremembe v hranljivosti živil.

Voda deluje na zelenjavo po principu osmoze, zato vsako prehajanje zunanje tekočine v zelenjavo povzroči spremembo notranjega ravnotežja. Poleg tega so zunanji deli rastlin običajno bolj onesnaženi in se nevarnost pesticidov razširi še na dele, ki so bili pred namakanjem varni. Testiranja so pokazala, da se po samo 10 minutah namakanja v vodi izgubi 0,5 % hranljivih snovi, namakanje čez noč pa zmanjša hranljivost živil za 14 do 23 %. Pri tem se količina vitamina C popolnoma izgubi, prav tako tudi kompleks vitamina B, mineralov in vodotopnih beljakovin.

Izguba hranljivih snovi in onesnaženje s pesticidi pa niso edini problem. Težava lahko nastopi tudi pri očem nevidnim parazitom in bakterijam, še bolj pa so nevarna njihova jajčeca. Voda razvoj teh nadlog samo še pospeši.

Edini pravilen ukrep je čiščenje zelenjave pod tekočo vodo.

In še nekaj je pomembno ... Med pranjem nastaja tako imenovana organska kislina, ki je telesu škodljiva, na srečo pa hitro izhlapi. Če želite zmanjšati njen vpliv, je dobro na primer solato, potem, ko ste jo oprali pod tekočo vodo, pustiti stati vsaj 10 minut, da se osuši.

Nikar pa ne pozabite, da je surova zelenjava bolj zdrava od kuhane. Obstajata namreč dve meji: pri 36 stopinjah Celzija se izgubi vitamin C, pri 70 stopinjah klorofil, pri 100 stopinjah večina vitaminov, nad 120 stopinjami Celzija pa se začno tvoriti rakotvorne in človeku nevarne snovi, kot je denimo akrilamid.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani