Interaktivni dodatki:






Datum: 3. JUN 23 - DOBRO JE VEDETI

Hrana, ki nas dela lačne

Več je jemo, bolj smo lačni. Predstavljamo vam hrano, ki namesto sitosti, povzroča občutek, da imate prazen želodec

Bolj kot resnična lakota, ki je v resnici zelo redka, je problematična lakota v glavi. Lakota je namreč splet vrste reakcij v želodcu, črevesju, trebušni slinavki, krvi in možganih. Prav zaradi tega je dobro poznati najhujše spodbujevalce apetita, da se jim lahko ognete.

1. Bel kruh


Bel kruh in pekovsko pecivo so narejeni iz moke, kjer so zrnom odvzeli lupino v kateri se skrivajo vitamini in vlaknine. Moka tako postane zgolj puhla vreča ogljikovih hidratov po kateri ste pol ure po zaužitju spet lačni in to še bolj, kot prej. Zato bel kruh povzroča debelost, težave s sladkorjem v krvi, masti ožilje, bremeni srce ...

2. Sadni sokovi


Naj vas ne zavedejo vitamini in minerali na deklaraciji. Nič tega vam ne bo koristilo, če sok nima vlaknin, celuloze. Prav zaradi tega boste po industrijskih sadno-vitaminskih sokovih bolj lačni, kot siti. Ista past vas čaka tudi pri zelenjavnih sokovih. Pozorni pa bodite na kalorij.

3. Slani prigrizki


Mnogi ne vzdržijo pred televizorjem brez slanih prigrizkov. Prav zaradi tega, ker nismo pozorni na količino, se zlahka zgodi, da pretiravate. Ste se pa kdaj vprašali, zakaj se čipsa, slanih palčk, prest, smokijev ne morete nikdar najesti? Razlog je preprost: slano pecivo ima izredno nizko hranilno vrednost, ogljikovi hidrati pa zgolj povečujejo nivo krvnega sladkorja in inzulina, kar povzroča lakoto. Več boste jedli slanih prigrizkov, bolj boste lačni.

4. Dvojni hamburger


V zadnjem času proizvajalci hitre hrane stavijo na dvojne porcije, na povečano količino sestavin, a kljub vsemu so te jedi prazne in brez hranilnih vrednosti. Imajo pa dvojne porcije dvakrat več energije, trans-maščobe pa povečujejo apetit. Niti od enojnega, še manj pa dvojnega hamburgerja se ne boste nikdar najedli.

5. Umetna sladila


Mnogi uporabljajo umetna sladila, ker imajo manj energije, pozabljajo pa, da kljub vsemu povzročajo dvig inzulina, kar spodbuja apetit. Raziskave pa kažejo še en fenomen: večina tistih, ki uporablja umetna sladila, imajo občutek, da so toliko "prihranili", da si lahko privoščijo dodaten obrok.

6. Instant obroki


Instant obroki vsebujejo veliko soli. Večinoma so narejeni iz pšeničnih testenin z visokim glikemičnim indeksom. V tako pripravljeni hrani pa je tudi veliko mononatrijevega glutamata, ki povečuje tveganje za debelost, poleg tega pa spada v skupino nevarnih prehranskih dodatkov. Povzroči lahko poškodbe možganskih celic, otrplost, slabost ...

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani