Interaktivni dodatki:






Datum: 10. MAJ 23 - DOBRO JE VEDETI

Koga se karies in vnetje dlesni najbolj bojita?

Nekatera živila so dobra za zdravje, a slaba za zobe, dlesni in ustno votlino - Kaj jesti za lepši nasmeh?

Dejstvo je, da jagode belijo zobe, citrusi preprečujejo vnetja, losos povečuje vpojnost kalcija, mleko krepi zobno sklenino, voda odstranjuje karies ... Katera hrana je dobra za zdravje ustne votline?

Mleko krepi sklenino in ščiti pred boleznimi dlesni

Mleko vsebuje kalcij, ki je najpomembnejša sestavina za izgradnjo zob. Zato je zelo pomembno, da mladi v času, ko jim rastejo zobje, popijejo čim več mleka in mlečnih izdelkov. Mleko preprečuje tudi bolezni dlesni, ki so pri ženskah pogostejše, zato je priporočljivo vsak dan spiti skodelico mleka.

Losos povečuje absorpcijo kalcija

Losos ima veliko vitamina D, ki je najpomembnejši vitamin za topnost kalcija. Če vam primanjkuje kalcija, se to hitro pozna na kvaliteti zob. Zato je priporočljivo, da jeste ribe vsaj 2-krat na dan.

Citrusi preprečujejo vnetja

Čeprav nekatere raziskave dokazujejo, da citrusi škodujejo zobni sklenini, pa veliko vitamina C krepi dlesni. Pomaranče, grenivke in limone krepijo krvne žile in mišično tkivo, kar pomeni, da krepijo zobe in dlesni. Poleg tega vitamin C preprečuje vnetja, tudi v ustni votlini.

Jagode belijo zobe

Jagode krepijo dlesni, belijo zobe in čistijo zobne obloge. Poleg tega so bogate z vitaminom C, ki je potreben za nastanek kolagena, ki je odgovoren za čvrste dlesni. Jagode pa imajo tudi veliko folne kisline, ki belijo zobe. Pol skodelice jagod vsebuje 70 % dnevno potrebnega vitamina C.

Tudi voda zdravi

Voda ima podoben učinek na zobe kot mleko. Slina vsebuje 95 % vode, ostalo so beljakovine in minerali, ki nevtralizirajo delovanje kislin, s tem pa varujejo zobno sklenino pred kariesom. Zdravje dlesni in zob je močno povezano tudi s hidracijo telesa.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani