1. Fitoestrogeni v soji
Prvo raziskavo o nevarnosti soje so naredili že leta 1939 in že takrat opozorili na nevarnosti. Do danes je bilo narejenih že več sto raziskav, ki so potrdile, da fitoestrogeni v soji povzročajo raka na dojkah.
2. Fitinska kislina
Fitinska kislina je spojina, ki znižuje absorbcijo mineralov, kot so kalcij, magnezij, cink ... Fitinska kislina zavira tudi encime, ki so potrebni za razgradnjo beljakovin in za razgradnjo škroba v sladkor. Prav zaradi tega ima sojino mleko učinek anti-hranila.
3. Genetsko spremenjena soja
Oddelek za kmetijstvo v ZDA je v letnem poročilu za leto 2012 poročal, da je v ZDA 90 % soje gensko spremenjene. Še več! Večino soje so naredili genetiki Monsanta. Opozoriti pa vas moramo še na eno malenkost: ekološko pridelana soja ne pomeni, da so tudi semena soje takšna.
4. Kalcijev karbnoat
Čeprav se pridelovalci sojine hvalijo, da ima solijo mleko prav toliko kalcija, kot kravje, pa pozabljajo dodati, da je absorbcija bistveno manjša, poleg tega pa kalcijev karbonat povečuje tveganje za bolezni srca.
5. Sintetični vitamini
Da bi sojine pridelke naredili privlačnejše, jih proizvajalci pogosto bogatijo sojo z vitamini. Problem pa je, da gre pri tem za sintetične vitamine, ki se nikakor ne morejo primerjati z naravnimi. Še več! Sintetičen vitamin A na primer povzroča toksičnost in zakisanost telesa.