Interaktivni dodatki:


(Globe-views.com)Datum: 18. FEB 22 - DOBRO JE VEDETI

Ste vedeli, da vas 480 banan lahko ubije?

Čeprav gre zgolj za matematične preračune, pa se povsod, kjer je dim, skriva tudi ogenj. So običajne stvari res lahko smrtno nevarne?

Vsaka, še tako nedolžna stvar, je lahko smrtno nevarna, če z njo pretiravamo. Pri odraslih ljudeh so mejne količine res ekstremno visoke in jih težko dosežemo, drugače pa je pri otrocih, kjer je potrebno biti še posebej pozoren.

480 banan
Banane imajo veliko vitaminov, mineralov, vlaknin, še posebej veliko imajo kalija. A prav ta element je lahko smrtonosen. Če bi v enem dnevu pojedli 480 banan, bi v telo vnesli (poleg ostalega) 600 gramov kalija, kar bi povzročilo motnje v delovanju živčevja in mišične krče. To lahko povzroči tudi zastoj srca. Res je, da 480 banan ni mogoče kar tako pojesti, pa je verjetno bolj nevarno, če vam taka količina banan pade na glavo.

179 skodelic kave
Tudi preveč kofeina lahko povzroči zastrupitev, v vsakem primeru pa nemir, nespečnost, želodčne krče in prehitro bitje srca. V 179 skodelicah kave je namreč 11 gramov kofeina, kar je smrtna doza. Če mislite, da te meje ni mogoče doseči, pomislite, kako močno kavo pijete. V tem primeru se mejno število zelo zmanjša ...

47 žličk soli
Naše telo ne more uravnavati velike količine soli, zato pride v telesu do kolapsa. Zato tudi ne moremo piti morske vode. Preveč soli namreč povzroči dehidracijo, ko telo začne črpati vodo iz celic, kar povzroči njihovo krčenje, to pa najprej srčni napad, potem pa komo in smrt.

8 litrov vode
Da, tudi v puščavi lahko utonete. Telo dnevno potrebuje med 1,5 do 2 litra vode, v primeru ekstremnih aktivnosti dudi do 4 litre, a 8 litrov je toliko, da lahko z vodo utopite lastno telo. Preveč vode v telesu povzroči nabreklost celic, še posebej pa so ogrožene možganske celice, kar lahko povzroči trajne poškodbe. Zelo pomembno je, da med pitjem tudi jeste.

24 umivanj zob
Ste kdaj bili pozorni na napis na zobnih pastah, da niso primerne za otroke, da jih shranjujte daleč od dosega otrok? Ste se vprašali, zakaj? Zobne paste vsebujejo veliko nevarnih aktivnih snovi, med katerimi je najbolj izpostavljen fluor. Če si na dan operete zobe več kot 24-krat, je to lahko celo nevarno ... Ali pa zamenjajte zobno pasto.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani