Interaktivni dodatki:


(Mexico-travel.net)



Datum: 22. NOV 21 - ZANIMIVOSTI

Kateri sladkor je najboljši?

Ali je boljši tak iz sladkorne pese, ali trsa? Ali je boljši bel, ali rjav? Rafiniran, ali ne? Umeten, ali naraven? Alternativen, ali alkoholen? Sladkorjev je preveč, da bi vedeli ...

V zadnjem pol stoletja je poraba vseh vrst sladkorja tako narasla, da je niti v najbolj optimistične večkratnike ne spravimo. Sladkor je postal tako razširjen, da praktično ni več stvari, ki ga ne bi vsebovala. Poleg tega se o njem širijo različne zgodbe, znanstveniki delajo prepih s svojimi dokazi, proizvajalci pa vsakič znova uspejo prepričati potrošnike, da verjamejo njim.

Kako dobro poznate sladkor?

O prednostih belega sladkorja pred rjavim smo pisali v prispevku Je rjavi sladkor res bolj zdrav od belega?. Kakšne posledice pusti sladkor na otroke, si lahko preberite v Sladkarije pri otrocih povzročajo agresijo. Sicer pa se sladkorji močno razlikujejo med sabo.

  • 1. Rafiniran sladkor: Je popolnoma topen v vodi in vsebuje 99,9 % glukoze. Običajno je narejen iz sladkorne pese, ali trsa. Po okusu sta različna, trsni je dražji in bolj eksotičen, po kemijskih učinkovinah pa praktično ni razlike.

  • 2. Kristalni sladkor: Tudi v vroči skodelici čaja se počasi topi, zato je primeren prav za pitje vročih napitkov. Če imate težave z zobmi, na tak sladkor raje pozabite, ker vam bo v ustih naredil več škode.

  • 3. Demerara sladkor: Gre za neobdelan trsni sladkor, ki vsebuje nekoliko več melase, torej še več nečistoč. Priljubljen je predvsem v Južni Ameriki, pa ne zaradi izvrstnosti, pač pa površnosti pridelave.

  • 4. Sladkor v prahu: To je najbolj rafiniran sladkor sladkorne pese in gre v bistvu za čisto obliko saharoze. Najpogosteje se uporablja za slaščice in njihovo dekoracijo.

  • 5. Rjavi čajni sladkor: Kako pridelujejo rjavi sladkor, si lahko preberete v prispevku Je rjavi sladkor res bolj zdrav od belega?. Da bi dobili pravi rjavi sladkor, morate biti zelo previdni pri branju deklaracij. Pogosto se namreč pod tem imenom prodaja sladkorna pesa obarvana s karamelo.

  • 6. Muskovado sladkor: Je temno rjave barve, izrazitega okusa in se dobro poda h kavi, ali čaju. V tem sladkorju so ohranjeni številni vitamini in minerali, ki jih vsebuje sladkorni trs, zato je bolj zdrav kot rafiniran bel sladkor.

  • 7. Alkoholni sladkor: Alkoholni sladkor ali polioli so vrsta manj kaloričnih sladil z manj ogljikovimi hidrat in ne spadajo ne med sladkorje in ne med alkohol. Najdemo jih v izdelkih "brez sladkorja". Pozorni bodite le na stopnjo sladkosti. Cenejši so namreč manj sladki. In še to: če za sadni, ali trsni sladkor vemo, da sta škodljiva, pa za alkoholnega ni dokazov.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani