Interaktivni dodatki:






Datum: 29. NOV 23 - DOBRO JE VEDETI

Ali veste, kaj tvegate, ko prižgete dišečo svečo?

Nenevarne so sveče iz soje, ali čebeljega voska, povsem drugače pa je s svečami iz parafinskega voska.

Kaj je dobro vedeti o dišečih svečah? Najprej to, da je cena kriterij, ki vas lahko močno zavede, kar boste nekaj ur kasneje obžalovali. Če izberete nepravilno svečo, je najmanj, kar vas lahko doleti vrtoglavica, čuden pritisk v glavi, težave s koncentracijo ... A to je šele začetek!

Dr. Sredi Hamini iz univerze v Južni Karolini v ZDA je sklenil, a bo raziskal vpliv dišečih sveč na zdravje. Zato je opravil preprost test. V zaprt prostor je postavil dišečo svečo, poleg postavil ogljikov filter in počakal približno 5 ur, da je sveča izgorela.

S pomočjo spektografske analize je odkril dve snovi, ki nas morata skrbeti. Prvi so hlapi benzena, ki so zelo nevarni za človeka, povzročajo pa raka na pljučih požiralniku, želodcu, celo kožnega raka. Druga snov pa je klimatski toluen, ki pa v visokih koncentracijah moti dihanje, ruši imunski sistem in povzroča težave z ožiljem.

Seveda je dr. Hamidi preveril, če je rezultat pri vseh svečah enak in ugotovil, da pri svečah iz soje, ali čebeljega voska teh težav ni. Te sveče so resda nekoliko dražje, nekatere pa tudi hitreje zgorijo, cenejše sveče iz parafinskega voska pa tudi niso vse za odmet. Dr. Hamidi pravi, če občasno prižgemo kakšno svečko in potem dobro prezračimo prostor, ne bo nič hudega. Previdni bodimo le, če so v prostoru otroci do treh let. Hm ...

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani