Interaktivni dodatki:






Datum: 4. OKT 21 - ZANIMIVOSTI

6 napak za vaše zdravje, ki ste jih naredili v zadnji uri

Preberite, kako se ljudje (nevede) igramo s svojim zdravjem, pa se tega sploh ne zavedate ...

1. Dotikanje obraza
Ali ste vedeli, da se ženske 5-krat manj praskajo in 3-krat več dotikajo svojega obraza, kot moški? Razlog je seveda makeup. So pa ti podatki pomembni, ker se 73 % gripe in prehladov prenaša zaradi dotikanja. Če ste se v zadnji uri dotaknili kljuke na stranišču, tipkovnice vašega sodelavca, ročaja na avtobusu in podobnega, ste močno povečali tveganje za izpuščaje na obrazu, mozolje, akne ... Namreč, ljudje se svojega obraza dotikamo nevede. Tega ni mogoče kontrolirati. Še več! Če je blizu vas kdo, ki vam je všeč, bo nekontroliranih gibov še več. Zato simpatija na delovnem mestu slabo vpliva na vašo kožo.

2. Sedenje
Sedenje skrajšuje življenjsko dobo. Sedeče delo močno poveča tveganja za debelost, težave z ožiljem, srcem, okvare hrbtenice, vida, ukleščeni živci, otopeli sklepi ... Stroka pravi, da bi za vsakih 30 do 60 minut sedečega dela morali 3 do 6 minut stati, se sprehoditi do sosednje pisarne. Statistika celo pravi, da je v podjetjih, kjer lahko delavci vse opravijo sede iz svoje pisarne, za 20 % več bolnišk povezanih z gornjimi boleznimi.

Seveda pa tveganja zaradi preveč sedenja veljajo tudi doma, kjer pa občasni sprehodi do stranišča, ali hladilnika niso dovolj. Še posebej, če se od hladilnika ne vrnete praznih rok ...

3. Socialna omrežja
Jutranje brskanje po Facebooku je škodljivo za vaše zdravje. No, tudi brskanje čez dan vam ne koristi, a ste takrat čustveno manj dovzetni. Raziskave kažejo upad koncentracije in pojav strahov vseh vrst (zlasti takšnih, ki po povezani s poslovnim tveganjem) pri tistih, ki na "tešče" pregledujejo Facebook. Poleg tega socialna omrežja povečujejo ljubosumnost, nagnjenost k nezvestobi, zmedejo misli ... Kakšne bolezni prinaša zmedenost na čustvenem področju, pa si lahko preberite v člankih Zemljevid, kako čustva vplivajo na zdravje in v Kaj sporoča zdravilec, ki je živel 256 let.

4. Ste danes že jedli za mizo?
Statistika je neizprosna. Tisti, ki se držijo enostavnega pravila in jedo samo pri mizi, pojedo skoraj 30 % manj od tistih, ki si hrano nosijo na kavč, pred računalnik, celo v posteljo. Ljudje nimamo razvitega občutka sitosti, zato te reči uravnavamo razumsko. Kako uspešni smo pri tem, nam najbolje pokaže tehtnica. V ZDA je 70 % ljudi predebelih, prodaja miz velikosti več kot 1 kvadratni meter pa se je od leta 2000 zmanjšala za 28 %. Mislite, da je to povezano?!

5. Nered v pisarni
Pa smo spet pri čustvih ... Nered v pisarni in na delovnem mestu nas dela živčne, izpostavljeni smo večjemu stresu, včasih po nepotrebnem hitimo. To je lahko vzrok za nerazumne odločitve, najbolj nevarna pa je potreba po sladkem. Če pri kom opazite, da ima na mizi skodelico bonbonov, to pomeni samo eno: ne, ni prijazen do svojih obiskovalcev, pač pa v težkih trenutkih potrebuje dodatno energijo, da se pomiri. S tem pa so vsi (lastnik pisarne in obiskovalci) podvrženi skušnjavi.

In še en podatek: ljudje, ki so na delovnem mestu pod stresom, pojedo 40 % več čokolade.

6. Ignoriranje telesnih potreb
Kako pogosto se vam dogaja, da ste namenjeni na stranišče, pa vas zadnji hip zmoti nov email, prejet SMS ... Namesto, da bi odšli na stranišče in opravili naravno potrebo, se raje za nekaj trenutkov posvetite novemu sporočilu, pri tem namerno ignorirate telesne potrebe, pozornost preusmerjate k manj pomembnim rečem. Prejet mail lahko počaka nekaj trenutkov, z vsako minuto zadrževanja urina pa se povečajo tveganja za težave z mehurjem in sečili. Več kot polovica okužb in vnetij namreč nastane zaradi zadrževanja urina.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani