Interaktivni dodatki:


Datum: 11. MAJ 22 - ZANIMIVOSTI

Zakaj je grizenje nohtov nevarno

Imate grdo navado, da grizete nohte? No, to ni samo grdo, je tudi nevarno za zdravje, lahko dobite celo salmonelo

Ste vedeli, da so neravni nohti idealno skrivališče za mnoge nevarne bakterije, med katerimi velja izpostaviti salmonelo in bakterije E.Coli? Za okužbo s slednjo je dovolj že 100 do 200 klic, kar je izredno nizka doza, prvi znaki pa se pojavijo v povprečju šele po treh do osmih dneh.

Dejstvo je, da se za nohti nabira veliko umazanije, ki je ljudje pobiramo cel dan na najrazličnejših mestih. Še misliti si ne morete, kako umazane tipkovnice uporabljamo, kako klicenosni so nakupovalni vozički, držala v avtobusih in nenazadnje tudi plastični kozarci pri avtomatih za vodo. Poleg tega si nikar ne delajte utvar, da lahko s pogostim pranjem rok preprečite okužbe. Kvečjemu zmanjšate.

Raziskave kažejo, da negovani in obrušeni nohti vsebujejo do 300-krat manj bakterij, kot poškodovani nohti, kamor sodijo tudi obgriznjenci. Z vsako plastjo, ki jo odgriznete z nohte ustvarite brazde za nastanitev novih, poleg tega pa v usta vnesete najnevarnejše stvari, ki vas obletavajo cel dan. Za več kot 15 % vseh enodnevnih težav z želodcem in črevesjem so krive bakterije, ki smo jih v telo prinesli iz rok. Težave s prebavo so za 40 % pogostejše pri tistih, ki grizejo nohte. Vsako leto približno 13 tisoč ljudi pristane na operacijski mizi zaradi želodčno-črevesnih težav, kjer so nohti najočitnejši vir okužbe (dokazati zanesljivo tega ni mogoče).

Ali se je kljub očitnim nevarnostim mogoče izogniti grizenju nohtov? Težko, ker je to pogosto posledica psiholoških težav. Zato se nikar ne smejte, če vam kdo reče, da lahko psihologi pozdravijo tudi vašo prebavo.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
zdravje
 
salmonela
 
E.coli
 
Nalagam ...

Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani