Interaktivni dodatki:






Datum: 29. JUN 23 - DOBRO JE VEDETI

Katera je boljša: mineralna ali navadna voda?

Če ste mnenja, da je mineralna voda boljša od navadne, potem ne poznate vseh lastnosti gaziranih pijač.

Navadna voda je edina stvar na svetu, ki nima energije in je lahko popijete kolikor vas je volja, pa se ne boste zredili. Pri mineralnih vodah, vodah s sodavico oziroma obogatene s CO2 pa slika ni tako jasna.

Problem navadne vode je, da ima "dolgočasen" okus, ki pa ga lahko obogatimo že z nekaj kapljicami limoninega, ali limetinega soka. Mineralne vode so s tega zornega kota povsem drugačne, poleg tega pa vsebujejo tudi velike količine kalcija, magnezija, cinka in drugih hranljivih snovi. Na prvi pogled se tako zdi, da so mineralne vode vsekakor boljše od navadne, vendar pa je treba biti kljub vsemu pazljiv.

Najnevarnejša snov vseh gaziranih pijač (tudi mineralne vode) je natrij, ki je zelo škodljiv za telo. Mineralna voda, ki ima veliko natrija, ni dobra voda. Raje se je izogibajte! Poleg tega natrij povzroča hidracijo in ste po njem še bolj žejni (podobno, kot pri coca-coli, ki bi je lahko popili v neomejenih količinah).

Poleg natrija morate upoštevati še, da naše telo zmore absorbirati zgolj za 2 dcl mineralnih snovi (velja za mineralne vode z najvišjo koncentracijo rudnin). Vse kar je več, se nalaga v telesu. Kalcij na kosteh lahko povzroči zelo boleče kot rezila ostre brazde. Cink lahko poslabša krvno sliko. Najmanj kar je, boste zaradi preveč magnezija morali večkrat na stranišče.

Namesto zaključka lahko zapišemo, da je navadna voda še vedno boljša od mineralne za katero velja, da v zmernih količinah koristi, pretiravanje pa, tako kot pri vsaki stvari, pa ne.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani