Interaktivni dodatki:






Datum: 5. JUL 22 - ZANIMIVOSTI

Ali res Američani popijejo največ coca-cole?

Ni res, da Američani popijejo največ coca-cole, je pa res, da popijejo največ sladkih pijač. A bolj kot to, je zaskrbljujoč strahovit trend ...

Največji koncern za izdelavo sladkih pijač Coca-cola je objavila svoje poslovne rezultate po državah in seveda ni naključje, da so se za to odločili prav v času svetovnega nogometnega prvenstva. Tako so na vrhu narodov, ki imajo najraje coca-colo Mehičani, ki povprečno na leto popijejo 225 litrov te pijače. Američani so šele na drugem mestu z 200 litri. A oba trga skupaj predstavljata le 11 % cocacoline proizvodnje.

Naj to ne zveni kot reklama, a korporacija Coca cola prodaja v 200 državah, obvladuje 400 blagovnih znamk in 2600 različnih produktov (zadnji hit je njihova zelena coca-cola, ki naj bi zaradi barve spominja, da je bolj ekološka in zdravju prijazna). Čeprav krožijo najrazličnejše zgodbe o škodljivosti njihovih proizvodov, pa je resnica samo ena: vsi proizvodi imajo preveč sladkorja in niso nič bolj "strupeni" od konkurence.

Zastrašujoč trend

Glavna stvar, ki bi morala skrbeti cel svet, pa so trendi. Ali ste vedeli, da so leta 2012 Mehičani popili "samo" 172 litrov (danes 53 litrov več)? Ali ste vedeli, da so Američani pred dvema letoma popili 95 litrov coca-cole (danes 105 litrov več)? med velike ljubitelje se še uvrščata Kanada in Južna Afrika, zanimivo pa je, da sta povsem na repu lestvice popite coca-cole Kitajska (manj kot 9 litrov) in Indija (2,8 litra). to pa sta trga, ki si ju pri Coca coli najbolj želijo. Problem obeh trgov je, da imajo veliko ponaredkov ...


Za Ameriške korporacije tako še vedno ostaja Mehika obljudena dežela. Ker se nenadnega porasta debelosti, sladkorne bolezni in nenadnega povečanja stroškov za zdravstvo zaveda tudi Mehiška vlada, je lani jeseni uvedla davek na sladke pijače, ki pa so ga bojkotirale prav vse televizije. Tako uigranega ustroja medijski svet še ni videl. Prav vsi so se namreč v bran postavili industriji sladkih pijač.

Danes je zakon sicer še veljaven, vendar ima veliko lukenj, politiki pa tudi niso neumni, da bi se šli vojno z mediji. Rezultat je strahotnih 225 litrov na prebivalca samo coca-cole.

Kaj pa Slovenija?

Udarnih podatkov ni, je le približna ocena po kateri Slovenci na leto popijemo približno 7 litrov coca-cole. Na prvi pogled to ni tako slabo, a moramo vedeti, da je coca-cola šele na 5. mestu med -cola pijačami. Pred njo so Pepsi, Mercator Cola, Cockta in Spar Cola. Skupaj na leto vsak Slovenec popije za 100 litrov sladkih pijač.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
pijača
 
Coca cola
 
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani