| 
NASVET DNEVA: Alge so izredno hranljive, a imajo eno pomanjkljivost. Imajo veliko natrija.

Interaktivni dodatki:


Datum: 30. MAJ 22 - DOBRO JE VEDETI

Kaj narediti, ko vas boli zob?

Kadar gre za prehlad, pomagajo topli obkladki. Kadar pa luknjica preraste v kaj več, pa pomaga samo zobozdravnik. A dokler ne zberete poguma za obisk zobozdravnika, si lahko pomagate z domačimi zdravili.

Zapomnite si, bliže glavi je mesto bolečine, bolj boleče je. In zoboboli spadajo med težave, ki povzročajo najhujše bolečine. Kako te bolečine omiliti, še posebej, ker najstrašnejši zoboboli nastanejo prav v nedeljo zvečer, ko ne dela več noben zobozdravnik?Predstavljamo vam nekaj sestavin, ki jih ima (skoraj) vsako gospodinjstvo.

Najpomembnejša stvar pri zobobolu je, da ustavite dostop zraka na obolelo mesto. Ta namreč draži živce in še dodatno povečuje bolečino. V ta namen pomaga olje origana, sivkino olje, metino in tudi kokosovo olje, nekateri pa imate doma olje poprove mete in nageljnovih žbic. Dovolj je, da na obolelo mesto daste kapljivo olja in počakate, da se prilagodi na telesno temperaturo. V večini primerov bolečina hitro mine, žal pa ta metoda ne drži dolgo časa. Čez nekaj minut morate postopek ponoviti.

Ko vam uspe zaustaviti dotok zraka, je pomembno, da obolelo mesto pomirite. Vnetja prav tako povzročajo bolečine. To storite tako, da v ustih na obolelem mestu nekaj časa zadržujete liste zelja, pomagajo pa tudi ingver, zelena čebula in česen (to uporabite le, če veste, da ne boste nekaj ur za tem šli k zobozdravniku), uporabite lahko kurkumo, cimet, mangovo listje ter seveda kamilice. Kamiličen čaj je v naših krajih med najbolj poznanimi in univerzalnimi zdravili.

Na koncu pa ne pozabite, da so težave z zobmi v veliki meri povezane s hrano, ki jo uživate. Že res, da veliko vpliva redno čiščenje, vendar pa lahko veliko za svoje zobe naredite, če po sladki pijači naredite požirek, ali dva navadne vode. Če je le mogoče, si zeljno solato pustite za konec (ta ima namreč čistilni učinek). Mleko, kava in vsi izdelki v katerih je pšenica (pice, testenine) pospešujejo nastajanje sluznice, kar še dodatno povečuje zobne obloge in nevarnost za karies. Nenazadnje pa si zapomnite tudi to, da je lahko problematična celo voda iz pipe.

Kdaj ste na zadnje dali pregledati vodo, ki jo pijete?Kaj narediti, ko vas boli zob?
(Imgur.com)

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
zdravje
 
zobje
 
karies
 
voda
 
zelje
 
olje
 Nalagam ...

Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani