Interaktivni dodatki:


Datum: 11. MAJ 23 - DOBRO JE VEDETI

Legalni strup: bromirano rastlinsko olje

Zakaj bi rastlinskemu olju dodali brom? Zato, da se ne naredi usedlina, če ga mešamo z vodo

Problem bromiranih rastlinskih olj ni samo pri industrijsko izdelanih pijačah, pač pa ga radi uporabljajo tudi garažni pridelovalci najrazličnejših olj, ker s tem močno povečajo proizvodnjo. Če brom zmešamo z rastlinskim oljen, olje ne priplava na vrh, pač pa se enakomerno zmeša z vodo.

Brom je pri sobni temperaturi tekoč nekovinski element z izredno močnim smrdljivim vonjem.

Sicer pa je brom izredno strupen, pospešuje rast tumorjev, je tudi sestavni del solzivca, ker njegovi hlapi močno dražijo kožo in oči. V telesu lahko preveč broma poleg zastrupitve krvi še ohromi delovanje posameznih organov. Zlasti pri otrocih lahko brom močno vpliva na razvoj možganov. Pri starejših je brom pogost vzrok za demenco, razvoj alzhaimerjeve bolezni ter bolezni srca in ožilja.

Brom še vedno uporabljajo mnogi proizvajalci sladkih pijač, bromirano rastlinsko olje pa se pojavlja tudi pod oznakama BVO in E443.

Podjetji Coca-cola, še prej pa Pepsi sta po vrsti peticij iz svojih pijač vendarle odstranili sledove broma, žal pa temu niso sledili še ostali proizvajalci.Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani