Interaktivni dodatki:






Datum: 13. MAR 24 - ZANIMIVOSTI

Znate namakati oreščke in semena?

Oreščki in semena imajo veliko maščob in beljakovin, če pa jih pred tem namočite v vodo, bo njihov pozitiven vpliv na vašo prebavo še večji.

O tem, kakšen učinek imajo namočeni oreščki in semena na prebavo, je bilo narejenih veliko raziskav. Prvi eksperiment so naredili že leta 1948 na univerzi v Kaliforniji. Piščance so hranili z namočeno sojo, a je večina zelo hitro zbolela. Imeli so zelo prizadeto trebušno slinavko.

Leta 1960 so naredili podoben eksperiment na miših in tudi izid je bil podoben.

Raziskave so pokazale, da se v oreščkih in semenih količina vitaminov in encimov poveča za 300 % do 1200 %. Pri pticah je to povečanje lahko škodljivo, pri ljudeh pa namočeni oreščki in semena izboljšujejo prebavo. Pri tem na splošno velja pravilo, da je potrebno oreščke rjave barve namakati nekaj ur, oreščke svetle barve pa nekaj minut.

Podrobne podatke najdete v spodnji tabeli:

čas mehčanjakaljivost
mandlji10 ur12 ur
arašidi10 urne kali
sončnična semena3 ure2 do 3 dni
konopljina semena5 minutne kali
laneno seme8 urne kali
kvinoja2 uri1 do 2 dni
sezam8 ur1 do 2 dni
indijski oreščki5 minutne kali
pistacija5 minutne kali
leča8 ur12 ur
čičerka12 ur12 ur
koruza12 ur2 do 3 dni
pinjole5 minutne kali

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani