Vem, kaj jem - portal o zdravi hrani, zdravju, lepoti in zdravem načinu življenja
Išči
Domov
Mini vodič: znate uporabljati alternativna sladila - kdaj in zakaj?
Rubrika:

Dobro je vedeti

Mini vodič: znate uporabljati alternativna sladila - kdaj in zakaj?

Če želite sladko, ni nujno, da posežete po kristaliziranem belem sladkorju, vendar pa tudi alternativna sladila morate znati uporabljati.


Članek je bil ustvarjen leta 2024, letos smo že preverili nekatera dejstva, preostali del pa bomo kmalu še dopolnili in nadgradili. Trudimo se, da bi bili članki na Vem, kaj jem ažurirani z najnovejšimi dognanji. Sodobna znanost namreč skoraj vsak dan odkrije kaj novega ...

Kristaliziran bel sladkor velja za enega največjih strupov sodobne prehrane. Pa ne zato, ker bi bil sam po sebi tako škodljiv, pač pa je največji problem v tem, da ljudje nimamo mere. Nagnjeni smo k pretiravanju. In pretiravanje s sladkorjem postaja prava obsesija več milijard ljudi. Zaradi prihajajočih praznikov si obvezno preberite ta prispevek, ki je v resnici mini vodič uporabe alternativnih sladil. Če boste samo eno sladico pripravili zdravo, ste na dobri poti, da si po naravni poti okrepite imunski sistem.

Ječmenov slad
Ječmenov slad se delno pridobi iz kaljenega ječmena. Čez noč namočeni ječmenovi kalčki se naslednje jutro spremenijo v gostom, temno in lepljivo snov, ki je lahko prebavljiva. Sladilo je sestavljeno iz maltoze oziroma disaharida, ki je sestavljen iz dveh molekul glukoze. Ječmenov slad vsebuje tudi veliko vitamina B12, ki je pri živilih rastlinskega izvora zelo redek, zato je zelo primeren za vegetarijance in vegane. Poleg tega vsebuje še vitamine B1 in B3, med minerali pa so pomembni kalij, mangan, železo, fosfor, magnezij, cink in selen. Ječmenov slad se najbolje prilega sladicam z začimbami.



Agavin sirup
Agava je kaktusu podobna rastlina, agavin sirup pa je sok iz več vrst agave. Primarni sladkor je fruktoza, ki ga je v agavinem sirupu največ. Sirup ima izredno nizek glikemični indeks, kar pomeni, da sirup ne vpliva na raven sladkorja v krvi. Agavin sirup med drugim krepi črevesno floro, daje energijo in ima ogromno kalcija in železa. Kot sladilo se najbolje ujame s kremastimi sladicami, pudingi in kašami.

Javorjev sirup
Ali ste vedeli, da javor izvira iz Kitajske in Japonske, največji proizvajalec javorjevega sirupa pa je Kanada. Za en liter javorjevega sirupa je potrebno zbrati 40 litrov javorjevega soka. Zanimivo je, da javorjev sirup vsebuje 60 odstotkov saharoze (to je mešanica glukoze in fruktoze). Sicer pa se v javorjevem sirupu najde razmeroma veliko drugih organskih kislin, aminokislin, fenolov, med minerali pa ima veliko kalcija, kalija, cinka in mangana. Javorjev sirup ima viški glikemični indeks.

Rižev slad
Rižev slad je blag in bogatega okusa, ima srednji glikemični indeks in je odlično sladilo za dojenčke in otroke. Največkrat ga uporabimo za sladkanje kaš, pudingov in drugih sladic. Po svoji strukturi je rižev slad podoben ječmenovemu.

Koruzni sirup
Večinoma ga najdemo v izredno sladkih industrijsko predelanih sladkarijah in ga mnogi nutricisti povezujejo s celo vrsto težkih obolenj. Tudi raka. Koruzni sirup vsebuje kar 55 odstotkov fruktoze in 45 odstotkov glukoze.
vkj


agavin sirup
alternativna sladila
javorjev sirup
ječmenov slad
rižev slad






Bilten po e-mailu
Prejmite vsak teden brezplačen Vem, kaj jem e-bilten, ki je poln aktualnih nasvetov, novic in priporočil, kako obdržati zravje v najboljši kondiciji (oglejte si zadnjo številko). Splača se!
* Na ta naslov vam bomo pošiljali samo e-bilten enkrat na teden. Odjavite se lahko kadarkoli.














Izboljša kri in imunski sistem
Zdravje, lepota
Izboljša kri in imunski sistem
Zakaj je (nekatera) kuhana hrana bolj zdrava?
Dobro je vedeti
Zakaj je (nekatera) kuhana hrana bolj zdrava?
Zakaj pridelovati svoj česen in se izogibali kitajskemu?
Dobro je vedeti
Zakaj pridelovati svoj česen in se izogibali kitajskemu?
živilo, ki zdravi metabolni sindrom: sladkorno in visok pritisk skupaj
Dobro je vedeti
živilo, ki zdravi metabolni sindrom: sladkorno in visok pritisk skupaj
Kaj vam poskušajo povedati vaša ušesa?
Dobro je vedeti
Kaj vam poskušajo povedati vaša ušesa?
Majhne porcije, veliki učinki
Zdravje, lepota
Majhne porcije, veliki učinki
Zakaj bi vsak dan morali piti sok vloženih kumar
Dobro je vedeti
Zakaj bi vsak dan morali piti sok vloženih kumar
Semena, o katerih vsi govorijo
Dobro je vedeti
Semena, o katerih vsi govorijo
Zakaj bi morali vsak dan piti limonado s kurkumo?
Zdravje, lepota
Zakaj bi morali vsak dan piti limonado s kurkumo?
Presenetljiva resnica o pikantni hrani
Dobro je vedeti
Presenetljiva resnica o pikantni hrani
Kaj, če dobite sončno kap?
Dobro je vedeti
Kaj, če dobite sončno kap?
Domač napitek, ki vam da krila
Dobro je vedeti
Domač napitek, ki vam da krila
Vsi sovražniki ščitnice
Dobro je vedeti
Vsi sovražniki ščitnice
Ali veste, katere so najpogostejše napake sredozemske prehrane?
Dobro je vedeti
Ali veste, katere so najpogostejše napake sredozemske prehrane?
Poletni čistilni napitek
Zdravje, lepota
Poletni čistilni napitek
4 načini, kako pici zmanjšati kalorije
Dobro je vedeti
4 načini, kako pici zmanjšati kalorije
Zakaj je poletje pravi čas, da ga jemo paradižnik vsak dan
Dobro je vedeti
Zakaj je poletje pravi čas, da ga jemo paradižnik vsak dan
Sok za kontrolo apetita
Zdravje, lepota
Sok za kontrolo apetita
Ali je banane dobro jesti za večerjo?
Dobro je vedeti
Ali je banane dobro jesti za večerjo?
Ledvice obožujejo kalcij
Dobro je vedeti
Ledvice obožujejo kalcij




Copyright (c)
VemKajJem.si
Marec 2025
π
puščica gor