Vem, kaj jem - portal o zdravi hrani, zdravju, lepoti in zdravem načinu življenja
Išči
Domov
Mini vodič: znate uporabljati alternativna sladila - kdaj in zakaj?
Rubrika:

Dobro je vedeti

Mini vodič: znate uporabljati alternativna sladila - kdaj in zakaj?

Če želite sladko, ni nujno, da posežete po kristaliziranem belem sladkorju, vendar pa tudi alternativna sladila morate znati uporabljati.


Članek je bil ustvarjen leta 2024, letos smo že preverili nekatera dejstva, preostali del pa bomo kmalu še dopolnili in nadgradili. Trudimo se, da bi bili članki na Vem, kaj jem ažurirani z najnovejšimi dognanji. Sodobna znanost namreč skoraj vsak dan odkrije kaj novega ...

Kristaliziran bel sladkor velja za enega največjih strupov sodobne prehrane. Pa ne zato, ker bi bil sam po sebi tako škodljiv, pač pa je največji problem v tem, da ljudje nimamo mere. Nagnjeni smo k pretiravanju. In pretiravanje s sladkorjem postaja prava obsesija več milijard ljudi. Zaradi prihajajočih praznikov si obvezno preberite ta prispevek, ki je v resnici mini vodič uporabe alternativnih sladil. Če boste samo eno sladico pripravili zdravo, ste na dobri poti, da si po naravni poti okrepite imunski sistem.

Ječmenov slad
Ječmenov slad se delno pridobi iz kaljenega ječmena. Čez noč namočeni ječmenovi kalčki se naslednje jutro spremenijo v gostom, temno in lepljivo snov, ki je lahko prebavljiva. Sladilo je sestavljeno iz maltoze oziroma disaharida, ki je sestavljen iz dveh molekul glukoze. Ječmenov slad vsebuje tudi veliko vitamina B12, ki je pri živilih rastlinskega izvora zelo redek, zato je zelo primeren za vegetarijance in vegane. Poleg tega vsebuje še vitamine B1 in B3, med minerali pa so pomembni kalij, mangan, železo, fosfor, magnezij, cink in selen. Ječmenov slad se najbolje prilega sladicam z začimbami.



Agavin sirup
Agava je kaktusu podobna rastlina, agavin sirup pa je sok iz več vrst agave. Primarni sladkor je fruktoza, ki ga je v agavinem sirupu največ. Sirup ima izredno nizek glikemični indeks, kar pomeni, da sirup ne vpliva na raven sladkorja v krvi. Agavin sirup med drugim krepi črevesno floro, daje energijo in ima ogromno kalcija in železa. Kot sladilo se najbolje ujame s kremastimi sladicami, pudingi in kašami.

Javorjev sirup
Ali ste vedeli, da javor izvira iz Kitajske in Japonske, največji proizvajalec javorjevega sirupa pa je Kanada. Za en liter javorjevega sirupa je potrebno zbrati 40 litrov javorjevega soka. Zanimivo je, da javorjev sirup vsebuje 60 odstotkov saharoze (to je mešanica glukoze in fruktoze). Sicer pa se v javorjevem sirupu najde razmeroma veliko drugih organskih kislin, aminokislin, fenolov, med minerali pa ima veliko kalcija, kalija, cinka in mangana. Javorjev sirup ima viški glikemični indeks.

Rižev slad
Rižev slad je blag in bogatega okusa, ima srednji glikemični indeks in je odlično sladilo za dojenčke in otroke. Največkrat ga uporabimo za sladkanje kaš, pudingov in drugih sladic. Po svoji strukturi je rižev slad podoben ječmenovemu.

Koruzni sirup
Večinoma ga najdemo v izredno sladkih industrijsko predelanih sladkarijah in ga mnogi nutricisti povezujejo s celo vrsto težkih obolenj. Tudi raka. Koruzni sirup vsebuje kar 55 odstotkov fruktoze in 45 odstotkov glukoze.
vkj


agavin sirup
alternativna sladila
javorjev sirup
ječmenov slad
rižev slad






Bilten po e-mailu
Prejmite vsak teden brezplačen Vem, kaj jem e-bilten, ki je poln aktualnih nasvetov, novic in priporočil, kako obdržati zdravje v najboljši kondiciji. Splača se!
* Na ta naslov vam bomo pošiljali samo e-bilten enkrat na teden. Odjavite se lahko kadarkoli.














Kako preveč vode zmoti ravnovesje telesa
Dobro je vedeti
Kako preveč vode zmoti ravnovesje telesa
Kje najdemo največ antioksidantov
Dobro je vedeti
Kje najdemo največ antioksidantov
Z ječmenovo vodo proti hormonom, ki vzbujajo apetit
Dobro je vedeti
Z ječmenovo vodo proti hormonom, ki vzbujajo apetit
Izogibajte se hrane, ki spodbuja gripo in prehlade
Dobro je vedeti
Izogibajte se hrane, ki spodbuja gripo in prehlade
Vas muči trdo blato?
Dobro je vedeti
Vas muči trdo blato?
Mešanica, ki ekspresno topi maščobe okoli trebuha
Dobro je vedeti
Mešanica, ki ekspresno topi maščobe okoli trebuha
Rak, ki ga nihče ne želi prepoznati
Dobro je vedeti
Rak, ki ga nihče ne želi prepoznati
Preprosta jed, ki krepi zdravje: paradižnikova juha
Zdravje, lepota
Preprosta jed, ki krepi zdravje: paradižnikova juha
Sok, ki vas bo branil pred prehladi in virusi
Zdravje, lepota
Sok, ki vas bo branil pred prehladi in virusi
5 domačih napitkov proti kašlju
Zdravje, lepota
5 domačih napitkov proti kašlju
Kaj se zgodi z vašim telesom, če vsak dan jeste piščanca?
Zdravje, lepota
Kaj se zgodi z vašim telesom, če vsak dan jeste piščanca?
Ali veste, katera začimba najlepše diši, a jo kljub vsemu premalo uporabljamo?
Dobro je vedeti
Ali veste, katera začimba najlepše diši, a jo kljub vsemu premalo uporabljamo?
Tri živila, ki se lepijo na želodec
Dobro je vedeti
Tri živila, ki se lepijo na želodec
Razvade po obroku, ki so škodljive za zdravje
Dobro je vedeti
Razvade po obroku, ki so škodljive za zdravje
Kaj jesti za večerjo?
Zdravje, lepota
Kaj jesti za večerjo?
Za velike trebuhe je krivo leno črevesje
Zdravje, lepota
Za velike trebuhe je krivo leno črevesje
Jeste zdravo, telovadite, kilogrami pa se kljub vsemu nabirajo?
Dobro je vedeti
Jeste zdravo, telovadite, kilogrami pa se kljub vsemu nabirajo?
Skromna zelenjava, ki vsakogar osupne
Dobro je vedeti
Skromna zelenjava, ki vsakogar osupne
Stvari, ki vas predramijo bolje od kave
Dobro je vedeti
Stvari, ki vas predramijo bolje od kave
Hrana, ki hrani bakterije in poslabša prehlad
Dobro je vedeti
Hrana, ki hrani bakterije in poslabša prehlad




Copyright (c)
VemKajJem.si
Marec 2025
π
puščica gor