Vem, kaj jem - portal o zdravi hrani, zdravju, lepoti in zdravem načinu življenja
Išči
Domov
Zakaj ljudje tako uživamo v hrani, ki nas ubija?
Rubrika:

Dobro je vedeti

Zakaj ljudje tako uživamo v hrani, ki nas ubija?

Ste kdaj pomislili, zakaj se ljudje ne moremo upreti hrani za katero vemo in je dokazano, da je škodljiva?!


Kam nas je pripeljal razvoj, najlepše vidimo prav pri prehrani. Trudimo se, da bi živeli zdravo, vse pomembnejše postajajo teme za ohranitev narave, planeta. Skrbi nas ozonska luknja, skrbi onesnaženost mest. Skrbijo nas jedrski odpadki, pa balastne vode tankerjev. Prav zato je toliko bolj nenavadno, da nam je tako malo mar, kaj pojemo. Še več! Z nevarno hrano hranimo tudi naše otroke, ki so prihodnost planeta. Še malo pa bomo morali tudi zanje sprejeti okoljske varnostne ukrepe, ker je današnja mladina prva generacija ljudi, ki je zrasla ob hitri hrani, pesticidih, plastičnih masah, gensko spremenjenih živilih in vseh drugih strupih tega sveta. Rezultati seveda niso vidi takoj. Organizem mladega človeka je namreč še dovolj močan, da se ubrani pred vsiljivci. A kaj, ko po 40. letu presnovni procesi začno nazadovati in po 50. letu je moč želodčne kisline za polovico manjša, kot pri 30. letih.

Ključno vprašanje tako ostaja, zakaj ljudje, kljub tisočerim dokazom, da je zelenjava boljšega okusa, bolj zdrava, raznolika, barvita, kljub temu pa še vedno raje posegamo za instant okusi. Mar ne bi bilo bolj praktično, da bi brokoli imel isti okus, kot pečen krompirček?!



1. Lenoba
Ljudje smo že od pamtiveka naprej nagnjeni k lenobi. Nekateri celo verjamejo, da je lenoba gibalo razvoja. Če je res, potem imamo problem, ker smo prva generacija v zgodovini človeštva, ko imamo več hrane, kot je potrebujemo. Mladi, ki danes šele vstopajo v svet, so se rodili v družbo izobilja, televizije in računalnikov, elektrike, lagodnega dela in kopice pravic. To so idealni pogoji za lenobo.

Hrana, še zlasti in predvsem hitra hrana nam je dostopna kjerkoli. Imamo avtomate za hrano, avtomate za kavo in vse mogoče sokove, s sladkorjem nad dobesedno zasipavajo. Isto velja za sol in ogljikove hidrate. Pot do čokoladice ni bila še nikdar tako enostavna ...

Na drugi strani pa pomislite, kje lahko najdete svež korenček, kumaro, grah, sadje. Če vaša pot v službo ne pelje skozi trg, vam ne preostane drugega, kot nakup zelenjave pri veletrgovcih, ki pa tudi ne slovijo, kot verniki s humano noto. Vsi se zavedamo, da zmaga najcenejši ponudnik in ne najkvalitetnejši. Zakaj bi torej nek trgovec vztrajal na ultra lokalnem, urejenem in zdravem trgu domačinov, ko pa vse to dobijo za bistveno nižjo ceno - s pesticidi vred.

Ljudje zaradi lenobe kupimo tisto, kar nam je bliže in pri roki.

2. Bolezni
Pogost nas zaradi nepravilne prehrane boli želodec. Spet druge muči sladkorna, jim zatekajo sklepi zaradi protina, da o žolčnih, ledvičnih in želodčnih kamnih ne izgubljamo besed. Ob tem moramo dodati, da je cela vrsta škodljivih bolezni nastala šele pred 40 leti, ko se je tudi začel razmah procesirane hrane z veliko sladkorja in škodljivimi trans maščobami. Poleg tega taka hrana redi, nas dela utrujene, apatične in nam po tej strani še dodatno škoduje.

In ne, tudi bolezni niso dovolj velik motivator, da bi se prehranjevali bolj zdravo.

3. Evolucija nas ubija
Človek se je svetu izobilja hitro privadil in prav tu se skriva srčika problema. Ljudje namreč ne izbiramo dejanskih okusov in vplivov na počutje, zdravje, dolgoživost, pač pa hlepimo po enostavni hrani, enostavnih maščobah, enostavnih ogljikovih hidratih, enostavnih sladkorjih, ker nam to daje hipno moč. Problem, ki se zdi, da je v nas samih, v resnici sploh ni na strani potrošnikov.

V resnici tudi problem ni.

Gre zgolj za to, da je prehranska industrija že pred pol stoletja odkrila, kako delujejo človeški možgani in jim ni bilo težko izdelati produkte, ki so svetlobna leta za zdravimi živili, vendar se v želodcu izredno hitro razgradijo v osnovne gradnike moči.

Rečemo lahko, da nas je evolucija pripeljala do vrha moči, zdaj pa nas bo še do izumrtja.
Bis


Hitra hrana
Lenoba pri prehrani
Procesirana hrana
Vpliv hrane na zdravje
Zdrava prehrana






Bilten po e-mailu
Prejmite vsak teden brezplačen Vem, kaj jem e-bilten, ki je poln aktualnih nasvetov, novic in priporočil, kako obdržati zdravje v najboljši kondiciji. Splača se!
* Na ta naslov vam bomo pošiljali samo e-bilten enkrat na teden. Odjavite se lahko kadarkoli.














Kdaj je zelena solata lahko problematična
Dobro je vedeti
Kdaj je zelena solata lahko problematična
Najboljši domači ščit pred rakom
Dobro je vedeti
Najboljši domači ščit pred rakom
Ali polnomasten sir res varuje pred demenco
Zdravje, lepota
Ali polnomasten sir res varuje pred demenco
Hrana, ki jo lahko jeste brez omejitev
Dobro je vedeti
Hrana, ki jo lahko jeste brez omejitev
Ali lahko z vadbo hitreje premagamo prehlad?
Dobro je vedeti
Ali lahko z vadbo hitreje premagamo prehlad?
Razlogi, zakaj jesti več zelenjave
Dobro je vedeti
Razlogi, zakaj jesti več zelenjave
Presenetljiva peteršiljeva voda
Zdravje, lepota
Presenetljiva peteršiljeva voda
Kako se med prazniki izogniti valu super gripe
Dobro je vedeti
Kako se med prazniki izogniti valu super gripe
Po praznikih ne pogrevajte te hrane
Dobro je vedeti
Po praznikih ne pogrevajte te hrane
Če bi vedeli, kaj zdravi ananas s poprom, bi ga pili vsak dan
Zdravje, lepota
Če bi vedeli, kaj zdravi ananas s poprom, bi ga pili vsak dan
5 koristi indijskih oreščkov
Zdravje, lepota
5 koristi indijskih oreščkov
Čemu morate reči ne, ko hujšate
Zanimivosti
Čemu morate reči ne, ko hujšate
Napitek, ki zdravi 50 bolezni
Zdravje, lepota
Napitek, ki zdravi 50 bolezni
3 sestavine za domač probiotik
Dobro je vedeti
3 sestavine za domač probiotik
Kaj se zgodi, če vsak dan jeste kurje meso?
Dobro je vedeti
Kaj se zgodi, če vsak dan jeste kurje meso?
Čistilo za ožilje iz samo 3 sestavin
Zdravje, lepota
Čistilo za ožilje iz samo 3 sestavin
Prehranske navade, ki skrajšujejo življenje
Dobro je vedeti
Prehranske navade, ki skrajšujejo življenje
4 navade, ki jih počnejo onkologi, da zmanjšajo tveganje za raka
Zdravje, lepota
4 navade, ki jih počnejo onkologi, da zmanjšajo tveganje za raka
Preveč sladkorja? Nič hudega!
Dobro je vedeti
Preveč sladkorja? Nič hudega!
Preprost večerni napitek, ki med spanjem pomaga topiti maščobe
Dobro je vedeti
Preprost večerni napitek, ki med spanjem pomaga topiti maščobe




Copyright (c)
VemKajJem.si
Marec 2025
π
puščica gor