Vem, kaj jem - portal o zdravi hrani, zdravju, lepoti in zdravem načinu življenja
Išči
Domov
Hrana, ki je po 40. letu ni dobro jesti
Rubrika:

Dobro je vedeti

Hrana, ki je po 40. letu ni dobro jesti

že stoletja je znano, da ljudem začne pešati zdravje po 40. letu starosti. Takrat bi morali prenehati jesti določena živila.


Članek je bil ustvarjen leta 202, letos smo že preverili nekatera dejstva, preostali del pa bomo kmalu še dopolnili in nadgradili. Trudimo se, da bi bili članki na Vem, kaj jem ažurirani z najnovejšimi dognanji. Sodobna znanost namreč skoraj vsak dan odkrije kaj novega ...

Hrana, ki je po 40. letu ni dobro jesti
1. Rafinirani ogljikovi hidrati
Rafinirani ogljikovi hidrati se hitro prebavijo, v telesu pa ustvarijo hiter dvig glukoze. Temu sledi hiter padec energije, zato se hitro lačni in utrujeni. Pretiravanje s količinami ogljikovih hidratov povzroča, da se strupi zadržujejo v telesu, vse slabša pa je tudi vpojnost hranljivih snovi. Zato jemo vedno več in več ... Po 40. letu začne mišična masa upadati, tkivo, ki pomaga v telesu uravnavati sladkor, je vse manj učinkovito, zato prihaja do velikih nihanj.

Namesto tega raje jejte črni kruh, polnozrnat, namesto belega riža jejte raje rjavi riž, najbolje pa, da se temu povsem izognete.



Hrana, ki je po 40. letu ni dobro jesti
2. Mlečne maščobe
Mlečne maščobe so sicer odličen vir kalcija, vendar pa nasičene maščobe dvigajo nivo holesterola, prispevajo k boleznim srca, povzročajo vnetja, to pa povzroči celična staranja. Nekatere oblike maščob, ki jih najdemo v sladoledih in jogurtih, so tudi zelo redilne.

Kaj je rešitev? Poskusite jesti manj mastno ali nemastno mleko, izogibajte se mleka v prahu, vsekakor pa poskusite čim bolj omejiti uživanje mleka in mlečnih izdelkov.

Hrana, ki je po 40. letu ni dobro jesti
3. Dietne gazirane pijače
Gazirane pijače so nevarne predvsem zaradi velike količine sladkorja, spodkopavajo zobno sklenino, sestava povzroča zakisanost telesa, tovrstne pijače vsebujejo veliko fosforja, kar spodkopava kostno tkivo. Vsekakor pa gazirane pijače rušijo ravnovesje kalcija, kar slabo vpliva na strukturo kosti.

Če se gaziranim pijačam ne morete upreti, raje uporabite sodo bikarbono, v kozarec vode pa dodajte malo bazilike ali mete ...

Hrana, ki je po 40. letu ni dobro jesti
4. Instant juhe
Problem juh iz vrečk je velika količina natrija, fosforja, soli ... To povzroči pomanjkanje kalcija iz kostnega tkiva, kar poveča tveganje za osteoporozo. Temu sledi povišan pritisk, težave s srcem ... Natrij povzroča utrujenost, čustveno napetost, značilne so zabuhle oči, suha koža, pohitrijo se procesi staranja.

Kako se izogniti instant juham? Enostavno! Domača juha je neprimerljivo boljša, bolj zdrava, z zdravimi začimbami, brez soli ...

Hrana, ki je po 40. letu ni dobro jesti
5. Margarina
Margarina iz maščob rastlinskega izvora je v naravni obliki pri sobni temperaturi tekoča, razen, če je v njej primešanih veliko kemikalij. Problematične so trans maščobe, ki sprožajo vnetja, bolezni srca, pospešujejo procese staranja in celo prispevajo k razvoju rakavih bolezni. Morda niste vedeli, a pivski trebuh ne povzroča pivo, pač pa margarina.

Kako se ji ogniti? Uporabljajte kokosovo maslo, pa boste varni pred kar nekaj tegobami, ki jih prinaša starost.

Hrana, ki je po 40. letu ni dobro jesti
6. Procesirano meso
Procesirano meso so vse klobase, slanine, puranje slanine ... Vsebujejo veliko natrija, zamaščujejo ožilje, lahko vsebujejo veliko trans maščob. Prekajeno meso lahko vsebuje nitrate, kar izsuši kožo in poudari vidne znake staranja.

Kako se izogniti procesiranemu mesu in pri tem ne prestopiti na stran vegetarijancev? Jejte raje več piščancev, puranov, tune, lososa ... Jejte sveže.
vkj


Nevarnosti procesiranega mesa
Ogljikovi hidrati v prehrani
Prehrana za zdravje po 40 letu
Vpliv mlečnih maščob
Zdrava prehrana po 40 letu






Bilten po e-mailu
Prejmite vsak teden brezplačen Vem, kaj jem e-bilten, ki je poln aktualnih nasvetov, novic in priporočil, kako obdržati zdravje v najboljši kondiciji. Splača se!
* Na ta naslov vam bomo pošiljali samo e-bilten enkrat na teden. Odjavite se lahko kadarkoli.














Sladka razvada brez kofeina, ki ima tudi svetlo plat
Dobro je vedeti
Sladka razvada brez kofeina, ki ima tudi svetlo plat
Pitje med obrokom - da, ali ne?
Dobro je vedeti
Pitje med obrokom - da, ali ne?
5 razlogov, zakaj je k jutranjem smoothiju dobro dodati žlico kurkume
Dobro je vedeti
5 razlogov, zakaj je k jutranjem smoothiju dobro dodati žlico kurkume
V 7 dneh 5 kilogramov manj
Dobro je vedeti
V 7 dneh 5 kilogramov manj
Kaj jesti, ko smo bolni
Dobro je vedeti
Kaj jesti, ko smo bolni
Različna, pa vendar neverjetno močna
Zdravje, lepota
Različna, pa vendar neverjetno močna
Preveč železa v krvi je lahko tudi problem
Dobro je vedeti
Preveč železa v krvi je lahko tudi problem
Kaj jesti namesto majoneze?
Dobro je vedeti
Kaj jesti namesto majoneze?
3 prehranska pravila LeBron Jamesa
Dobro je vedeti
3 prehranska pravila LeBron Jamesa
6 znakov, da ste občutljivi na gluten, pa tega ne veste
Dobro je vedeti
6 znakov, da ste občutljivi na gluten, pa tega ne veste
Napitek, ki se ga bakterije najbolj bojijo
Dobro je vedeti
Napitek, ki se ga bakterije najbolj bojijo
Zamrznjen med: zdrav trend ali tihi sovražnik zob in sladkorja v krvi?
Zdravje, lepota
Zamrznjen med: zdrav trend ali tihi sovražnik zob in sladkorja v krvi?
Ali pomarančni sok res redi
Dobro je vedeti
Ali pomarančni sok res redi
Kako preveč vode zmoti ravnovesje telesa
Dobro je vedeti
Kako preveč vode zmoti ravnovesje telesa
Kje najdemo največ antioksidantov
Dobro je vedeti
Kje najdemo največ antioksidantov
Z ječmenovo vodo proti hormonom, ki vzbujajo apetit
Dobro je vedeti
Z ječmenovo vodo proti hormonom, ki vzbujajo apetit
Izogibajte se hrane, ki spodbuja gripo in prehlade
Dobro je vedeti
Izogibajte se hrane, ki spodbuja gripo in prehlade
Vas muči trdo blato?
Dobro je vedeti
Vas muči trdo blato?
Mešanica, ki ekspresno topi maščobe okoli trebuha
Dobro je vedeti
Mešanica, ki ekspresno topi maščobe okoli trebuha
Rak, ki ga nihče ne želi prepoznati
Dobro je vedeti
Rak, ki ga nihče ne želi prepoznati




Copyright (c)
VemKajJem.si
Marec 2025
π
puščica gor