Vem, kaj jem - portal o zdravi hrani, zdravju, lepoti in zdravem načinu življenja
IŔči
Domov
Zakaj so babice skrbno čuvale česnovo olje
Rubrika:

Dobro je vedeti

Zakaj so babice skrbno čuvale česnovo olje

Česnovo olje je preprost, zdrav in okusen pripravek, ki žal ne nastane čez noč, se pa zanj splača potruditi


Članek je bil ustvarjen leta 2025, letos smo že preverili nekatera dejstva, preostali del pa bomo kmalu Å”e dopolnili in nadgradili. Trudimo se, da bi bili članki na Vem, kaj jem ažurirani z najnovejÅ”imi dognanji. Sodobna znanost namreč skoraj vsak dan odkrije kaj novega ...

Česnovo olje so uporabljale že naše babice. Najpogosteje za lajšanje revmatičnih bolečin, z njim so zdravili tudi težave z ožilji, sklepi, česnovo olje izboljšuje prekrvavitev. Na obolelo mesto kapnite nekaj kapljic česnovega olja in si ga dobro vtrite v kožo. Bolečina bo že naslednji dan izginila, če pa boste to ponavljali dlje časa (približno dva meseca), pa se lahko revmatičnih obolenj v celoti znebite.

Česnovo olje je dobro tudi proti žuljem in kurjim očesom. Dovolj je nekaj kapljic na vato, ki jo pritisnete na žulj. Držite 10 minut in pustite, da se posuši.



Ima pa česnovo olje zelo prijeten okus in se zato pogosto uporablja za pečenje mesa, ali zelenjave. Vendar pozor. Če imate težave z jetri, ledvicami ali trebušno slinavko, bodite pozorni, koliko olja zaužijete. Nekatere lastnosti so lahko škodljive. Če ga zaužijete v majhnih količinah, ne bo težav.

Kako pripravimo česnovo olje?

Za osnovo potrebujete kvalitetno, hladno stisnjeno rastlinsko olje. Priporočamo dobro olivno, lahko pa je tudi repično, sončnično olje. Za liter olja potrebujete 400 gramov česna.

Česen olupite in drobno narežite in ga dajte v steklen kozarec. česen prelijte z oljem, premešajte in postavite na temno mesto pri sobni temperaturi, kjer naj ostane vsaj 4 tedne. Vsak dan olje malo premešajte.

Ko tak česen uporabite, lahko koščke česna odstranite, če pa vam je všeč močnejši okus, pa lahko že na začetku dodate malo timijana, rožmarina, celo feferona in drugih začimb. Takšno olje bo potem bolj primerno za kuho, kot masažo revmatičnih sklepov.

Česnovo olje ne samo, da je dobrega okusa, vsebuje tudi številne protivnetne in protibakterijske snovi. Je tudi bogato z magnezijem, vitamini C, B1 in B6, vsebuje veliko selena, kalcija, kalija, fosforja, bakra.

Če pojeste žličko te mešanice na tešče, preprečuje srčno-žilne bolezni in celo preprečuje raka, širjenje metastaz.

In še dilema: kakšna je razlika med česnovim oljem s praženim ali surovim česnom?

Če nameravate česnovo olje uporabljati kot zdravilo za zunanje rane ali revmo, potem brez dvoma uporabite surov česen.

Če pa se odločite, da ga boste uporabili kot začimbo k ostalim jedem, pa lahko razmislite tudi o praženem česnu. Če česen pražite na temperaturi do 121 stopinj Celzija, potem se v njem tvorijo antioksidanti, ki preprečujejo razvoj prostih radikalov in tako preprečujejo razvoj rakastih obolenj. Več o zdravilnih učinkih praženega česna najdete v prispevku Kako v česno prebuditi vulkan zdravja.

Temperaturam nad 121 stopinjami se izogibajte, ker se v takih razmerah tvori akrilamid, ki izniči vse zdravilne učinke celotnega česnovega olja. Akrilamid je zelo rakotvoren, več o njem pa si lahko preberete v prispevku Jedo ga tudi dojenčki, čeprav povzroča raka.
vkj


Babice
Česnovo olje
Hladno stisnjeno olje
Revmatične bolečine
Zdravilni učinki






Bilten po e-mailu
Prejmite vsak teden brezplačen Vem, kaj jem e-bilten, ki je poln aktualnih nasvetov, novic in priporočil, kako obdržati zdravje v najboljŔi kondiciji. Splača se!
* Na ta naslov vam bomo poŔiljali samo e-bilten enkrat na teden. Odjavite se lahko kadarkoli.














Kako preveč vode zmoti ravnovesje telesa
Dobro je vedeti
Kako preveč vode zmoti ravnovesje telesa
Kje najdemo največ antioksidantov
Dobro je vedeti
Kje najdemo največ antioksidantov
Z ječmenovo vodo proti hormonom, ki vzbujajo apetit
Dobro je vedeti
Z ječmenovo vodo proti hormonom, ki vzbujajo apetit
Izogibajte se hrane, ki spodbuja gripo in prehlade
Dobro je vedeti
Izogibajte se hrane, ki spodbuja gripo in prehlade
Vas muči trdo blato?
Dobro je vedeti
Vas muči trdo blato?
Mešanica, ki ekspresno topi maščobe okoli trebuha
Dobro je vedeti
Mešanica, ki ekspresno topi maščobe okoli trebuha
Rak, ki ga nihče ne želi prepoznati
Dobro je vedeti
Rak, ki ga nihče ne želi prepoznati
Preprosta jed, ki krepi zdravje: paradižnikova juha
Zdravje, lepota
Preprosta jed, ki krepi zdravje: paradižnikova juha
Sok, ki vas bo branil pred prehladi in virusi
Zdravje, lepota
Sok, ki vas bo branil pred prehladi in virusi
5 domačih napitkov proti kašlju
Zdravje, lepota
5 domačih napitkov proti kašlju
Kaj se zgodi z vašim telesom, če vsak dan jeste piščanca?
Zdravje, lepota
Kaj se zgodi z vašim telesom, če vsak dan jeste piščanca?
Ali veste, katera začimba najlepše diši, a jo kljub vsemu premalo uporabljamo?
Dobro je vedeti
Ali veste, katera začimba najlepše diši, a jo kljub vsemu premalo uporabljamo?
Tri živila, ki se lepijo na želodec
Dobro je vedeti
Tri živila, ki se lepijo na želodec
Razvade po obroku, ki so škodljive za zdravje
Dobro je vedeti
Razvade po obroku, ki so škodljive za zdravje
Kaj jesti za večerjo?
Zdravje, lepota
Kaj jesti za večerjo?
Za velike trebuhe je krivo leno črevesje
Zdravje, lepota
Za velike trebuhe je krivo leno črevesje
Jeste zdravo, telovadite, kilogrami pa se kljub vsemu nabirajo?
Dobro je vedeti
Jeste zdravo, telovadite, kilogrami pa se kljub vsemu nabirajo?
Skromna zelenjava, ki vsakogar osupne
Dobro je vedeti
Skromna zelenjava, ki vsakogar osupne
Stvari, ki vas predramijo bolje od kave
Dobro je vedeti
Stvari, ki vas predramijo bolje od kave
Hrana, ki hrani bakterije in poslabša prehlad
Dobro je vedeti
Hrana, ki hrani bakterije in poslabša prehlad




Copyright (c)
VemKajJem.si
Marec 2025
π
puŔčica gor