Vem, kaj jem - portal o zdravi hrani, zdravju, lepoti in zdravem načinu življenja
Išči
Domov
Katero zelenjavo je bolje jesti kuhano, kot surovo?
Rubrika:

Zdravje, lepota

Katero zelenjavo je bolje jesti kuhano, kot surovo?

Le redke vrste zelenjave s kuhanjem pridobijo hranljive vrednosti, a le ena jih tako poveča, da jo je škoda jesti surove.


Čeprav se sliši neverjetno, a termično obdelano korenje ima nekajkrat več hranljivih snovi. Za primerjavo. Surov korenček ima približno 3 % beta karotena, kuhan pa 40 % (100 gramov kuhanega korenja vsebuje 407 % dnevnih potreb beta karotena). Prav tako se med kuhanjem sproščajo velike količine vitaminov E, B1, B2, B3 in B6, 4-krat več je tudi folne kisline, sprosti se fosfor, kalij, mangan in molibden. Nekajkrat več pa je tudi antioksidantov, zato je kuhano korenje tudi zdravilo proti raku.

Redno uživanje beta karotena zmanjšuje tveganje za nastanek glavkoma in sive mrene, pomaga pri ohranjanju in izboljšanju vida, zmanjšuje kratkovidnost ... Še posebej je zaželen pri otrocih.



Beta karoten zelo učinkovito preprečuje raka, še posebej raka na pljučih, želodcu, požiralniku, tankem črevesju in materničinem vratu. Prav tako za 40 odstotkov zmanjša možnosti za možgansko kap, spodbuja prebavo in delovanje jeter, ohranja srce in ožilje, krepi imunski sistem, pomaga pri driski, izboljša videz kože, čisti telo ...

Kako pripraviti kuhan korenček?

Korenček očistite, olupite in narežite na trakove. Dajte ga v posodo z vodo in kuhajte približno 20 minut. Lahko ga jeste kuhanega, lahko ga pa še malo popražite na koščku masla in rahlo posolite.

Tako jed bodo še otroci imeli radi.
vkj
Katero zelenjavo je bolje jesti kuhano, kot surovo?




Beta karoten
Hranljive vrednosti zelenjave
Kuhanje zelenjave
Priprava kuhanega korenčka
Zdravilni učinki kuhane zelenjave






Bilten po e-mailu
Prejmite vsak teden brezplačen Vem, kaj jem e-bilten, ki je poln aktualnih nasvetov, novic in priporočil, kako obdržati zdravje v najboljši kondiciji. Splača se!
* Na ta naslov vam bomo pošiljali samo e-bilten enkrat na teden. Odjavite se lahko kadarkoli.














Tri živila, ki se lepijo na želodec
Dobro je vedeti
Tri živila, ki se lepijo na želodec
Razvade po obroku, ki so škodljive za zdravje
Dobro je vedeti
Razvade po obroku, ki so škodljive za zdravje
Kaj jesti za večerjo?
Zdravje, lepota
Kaj jesti za večerjo?
Za velike trebuhe je krivo leno črevesje
Zdravje, lepota
Za velike trebuhe je krivo leno črevesje
Jeste zdravo, telovadite, kilogrami pa se kljub vsemu nabirajo?
Dobro je vedeti
Jeste zdravo, telovadite, kilogrami pa se kljub vsemu nabirajo?
Skromna zelenjava, ki vsakogar osupne
Dobro je vedeti
Skromna zelenjava, ki vsakogar osupne
Stvari, ki vas predramijo bolje od kave
Dobro je vedeti
Stvari, ki vas predramijo bolje od kave
Hrana, ki hrani bakterije in poslabša prehlad
Dobro je vedeti
Hrana, ki hrani bakterije in poslabša prehlad
Kako po obliki nosu prepoznati človeka?
Zanimivosti
Kako po obliki nosu prepoznati človeka?
Zakaj je kombinacija zelenega čaja in pomaranče tako zdrava?
Dobro je vedeti
Zakaj je kombinacija zelenega čaja in pomaranče tako zdrava?
Kaj je slabše za zdravje: sol ali sladkor?
Zanimivosti
Kaj je slabše za zdravje: sol ali sladkor?
Čuvajte svoj želodec
Dobro je vedeti
Čuvajte svoj želodec
Preveč čebule lahko povzroči to ...
Dobro je vedeti
Preveč čebule lahko povzroči to ...
Zimska juha iz korenja in česna
Zdravje, lepota
Zimska juha iz korenja in česna
Zdravilen ingver z žlico
Dobro je vedeti
Zdravilen ingver z žlico
Srčni utrip - nižji je, več kondicije imate
Zanimivosti
Srčni utrip - nižji je, več kondicije imate
Hrana, ki zmanjšuje absorpcijo železa
Dobro je vedeti
Hrana, ki zmanjšuje absorpcijo železa
Očistite jetra in kri v treh dneh
Zdravje, lepota
Očistite jetra in kri v treh dneh
Eno najboljših zdravil za srce
Zdravje, lepota
Eno najboljših zdravil za srce
Boljši spanec, manj stresa in učinkovito nad depresijo
Dobro je vedeti
Boljši spanec, manj stresa in učinkovito nad depresijo




Copyright (c)
VemKajJem.si
Marec 2025
π
puščica gor