Vem, kaj jem - portal o zdravi hrani, zdravju, lepoti in zdravem načinu življenja
Išči
Domov
Vedno je nekdo drug kriv, da smo debeli: nekoč maščobe, danes sladkor
Rubrika:

Dobro je vedeti

Vedno je nekdo drug kriv, da smo debeli: nekoč maščobe, danes sladkor

Vse, kar so nas 30 let učili, ne velja več. Maščobe niso nevarne, nevaren je sladkor. Bo čez 30 let še vedno tako?


Članek je bil ustvarjen leta 2024, letos smo že preverili nekatera dejstva, preostali del pa bomo kmalu še dopolnili in nadgradili. Trudimo se, da bi bili članki na Vem, kaj jem ažurirani z najnovejšimi dognanji. Sodobna znanost namreč skoraj vsak dan odkrije kaj novega ...

Dejstvo je, da pojemo preveč, veliko preveč sladkorja. In dejstvo je, da je današnja hrana, zaradi pehanja za vse večjimi dobički, postala prazna, pusta in celo strupena. Kaj pa mislite, da dobite, ko mleku poberete maščobe? Če verjamete, da so "lahki jogurti" in "lahki namazi" bolj zdravi od polnomastnih, potem verjamete tudi v Božička in Dedka mraza. Lahke izdelke so si proizvajalci izmislili, da lahko iz ene surovine naredijo dva produkta.

Tako, kot se je zgodilo z maščobami, se sedaj dogaja tudi s sladkorjem. Znanstveniki, strokovnjaki in kvazi-poznavalci so si enotni: sladkor povzroča srčno-žilne bolezni, sladkorno, redi ... Ker prehranska industrija ne sedi križem rok, tudi sladkor ni več samo eden, pač pa poznamo že celo vrsto sladkih alternativ.



Alkoholni sladkor
Alkoholni sladkor v resnici ni sladkor in tudi ne alkohol, so le ogljikovi hidrati, ki imajo podobno kemijsko strukturo, kot alkohol. največ tega sladkorja je v sadju, zato takemu sladkorju pravijo tudi zdrav sladkor. Izdelki, ki običajno nosijo oznako, da ne vsebujejo sladkorja, so večinoma sladkani prav z alkoholnim sladkorjem, ki ima celo 50-krat manj kalorij od običajnega sladkorja. Zanimivo je tudi, da tak sladkor ne povzroča kariesa in celo pomaga pri uravnavanju sladkorja v krvi.

Ksilitol - E 967
Alkoholni sladkor v borovnicah, gobah in ovsu se imenuje ksilitol. Pridobivajo ga tudi iz koruznih stebel. Ima 2,4 kalorij na gram, kar je približno pol manj od običajnega sladkorja, glikemični indeks pa je 12 (sladkor ima med 58 in 65). ker ne povzroča kariesa, ga največ uporabljajo pri proizvodnji žvečilnih gumijev, sicer pa zelo dobro absorbira odvečen kalcij in vitamine B.

Meltitol - E 965
Maltitol se pridobiva s hidrogenizacijo maltoze, ki se pridobiva iz škroba. Maltitol ima 75 do 90 % sladkosti običajnega sladkorja, ima 2,1 kalorije na gram, kar je enkrat manj od sladkorja, njegov glikemični indeks pa je 36 (spet pol manj od sladkorja). maltitol se največ uporablja pri čokoladah brez sladkorja, bombonih, keksih in drugem, večinoma dietnem, pecivu.

Sorbitol - E 420
Zaradi izredno nizkega glikemičnega indeksa (okrog 4) se Sorbitol pogosto uporablja v brezalkoholnih gaziranih pijačah in sirupih proti kašlju. Problem sorbitola je, da pri nekaterih povzroča alergijsko reakcijo, driske in notranja vnetja. Do zapletov lahko pride že pri izjemno majhnih količinah.

Eritol - E 968
Njegov glikemični indeks je 1. Ima vsega 0,2 kalorije na gram. Videti je idealno sladilo. In verjetno bi to tudi bil, če ne bi patent za pridelavo imela v rokah Coca-cola. Eritol zelo pogosto mešajo s stevijo (rastlina, ki je do 300-krat slajša od običajnega sladkorja)

.
vkj


Alkoholni sladkor
Ksilitol
Maščobe
Sladila
Sladkor






Bilten po e-mailu
Prejmite vsak teden brezplačen Vem, kaj jem e-bilten, ki je poln aktualnih nasvetov, novic in priporočil, kako obdržati zdravje v najboljši kondiciji. Splača se!
* Na ta naslov vam bomo pošiljali samo e-bilten enkrat na teden. Odjavite se lahko kadarkoli.














Kaj jesti za večerjo?
Zdravje, lepota
Kaj jesti za večerjo?
Za velike trebuhe je krivo leno črevesje
Zdravje, lepota
Za velike trebuhe je krivo leno črevesje
Jeste zdravo, telovadite, kilogrami pa se kljub vsemu nabirajo?
Dobro je vedeti
Jeste zdravo, telovadite, kilogrami pa se kljub vsemu nabirajo?
Skromna zelenjava, ki vsakogar osupne
Dobro je vedeti
Skromna zelenjava, ki vsakogar osupne
Stvari, ki vas predramijo bolje od kave
Dobro je vedeti
Stvari, ki vas predramijo bolje od kave
Hrana, ki hrani bakterije in poslabša prehlad
Dobro je vedeti
Hrana, ki hrani bakterije in poslabša prehlad
Kako po obliki nosu prepoznati človeka?
Zanimivosti
Kako po obliki nosu prepoznati človeka?
Zakaj je kombinacija zelenega čaja in pomaranče tako zdrava?
Dobro je vedeti
Zakaj je kombinacija zelenega čaja in pomaranče tako zdrava?
Kaj je slabše za zdravje: sol ali sladkor?
Zanimivosti
Kaj je slabše za zdravje: sol ali sladkor?
Čuvajte svoj želodec
Dobro je vedeti
Čuvajte svoj želodec
Preveč čebule lahko povzroči to ...
Dobro je vedeti
Preveč čebule lahko povzroči to ...
Zimska juha iz korenja in česna
Zdravje, lepota
Zimska juha iz korenja in česna
Zdravilen ingver z žlico
Dobro je vedeti
Zdravilen ingver z žlico
Srčni utrip - nižji je, več kondicije imate
Zanimivosti
Srčni utrip - nižji je, več kondicije imate
Hrana, ki zmanjšuje absorpcijo železa
Dobro je vedeti
Hrana, ki zmanjšuje absorpcijo železa
Očistite jetra in kri v treh dneh
Zdravje, lepota
Očistite jetra in kri v treh dneh
Eno najboljših zdravil za srce
Zdravje, lepota
Eno najboljših zdravil za srce
Boljši spanec, manj stresa in učinkovito nad depresijo
Dobro je vedeti
Boljši spanec, manj stresa in učinkovito nad depresijo
Kaj se zgodi, če pijete rožmarinov čaj na prazen želodec?
Dobro je vedeti
Kaj se zgodi, če pijete rožmarinov čaj na prazen želodec?
Kako prepoznati, da imate dehidrirano kožo?
Zdravje, lepota
Kako prepoznati, da imate dehidrirano kožo?




Copyright (c)
VemKajJem.si
Marec 2025
π
puščica gor