Interaktivni dodatki:






Datum: 12. MAR 24 - SPOROČILA

Kaj premaga bolečine v križu

Kako lahko ublažite nelagodje, da se boste lahko hitro vrnili k popolni kondiciji?

Bolečine v križu so lahko posledica različnih bolezni in poškodb. Najpogostejše so bolečine v križu, ki se pojavljajo v spodnjem delu hrbtenice. Bolečine v križu lahko zelo otežijo vsakdanje življenje in so lahko vir velikega nelagodja.

Katere so vrste bolečin v križu?

Strokovnjaki so bolečine v križu razdelili v tri glavne kategorije glede na trajanje bolezni:

  • akutne bolečine v križu (trajajo manj kot 6 tednov) s potencialno resnimi simptomi
  • akutne bolečine v križu (prav tako traja manj kot 6 tednov) brez potencialno resnih simptomov in
  • kronične bolečine v križu (več kot 6 tednov).

Druga delitev se nanaša na vzroke za bolečino. Na podlagi tega strokovnjaki razlikujejo med nespecifično in specifično bolečino v križu. Nespecifična bolečina je bolečina, katere vzroka ni mogoče odkriti s slikovnimi preiskavami. O specifični bolečini govorimo, kadar je vzrok ugotovljen s slikovnimi preiskavami. Med drugim jo lahko povzročijo: degenerativne deformacije hrbtenice, kompresijski zlom vretenca, osteoartritis hrbtenice, kompresija hrbteničnih korenin ali živcev, ankilozirajoči spondilitis.

Bolečine se običajno pojavljajo na določenem delu hrbtenice. Ob upoštevanju tega strokovnjaki razlikujejo med:

  • bolečinami v vratnem delu hrbtenice,
  • bolečinami v prsih, bolečinami v križu na ravni lopatic,
  • bolečinami v ledvenem delu (tako imenovani lumbago),
  • bolečinami v križnici (bolečine v križu), bolečine v spodnjem delu hrbta.

Kako odpraviti bolečine v križu z domačimi zdravili?

Bolečine, ki so posledica preobremenitve, lahko odpravimo tako, da se spočijemo in sprostimo. Bolečine v križu so namreč lahko posledica preobremenitve mišic. Zato je pomembno, da telesu zagotovimo dovolj časa za okrevanje. Pomembne so tudi vaje za krepitev hrbtnih in trebušnih mišic (močne trebušne mišice so osnova za zdravo hrbtenico). Vendar ne smemo pozabiti, da vaje izvajamo previdno, z uporabo pravilne tehnike in se izogibamo gibom, ki bi lahko poslabšali bolečino. Izkušen fizioterapevt vas lahko nauči ne le vaj, s katerimi boste okrepili hrbtne mišice in izboljšali telesno držo, temveč bo izbral tudi prave vaje, pri čemer bo upošteval vaše zdravstveno stanje, telesne omejitve in trenutno telesno kondicijo.

Dobro se obnesejo topli ali hladni obkladki, ki lahko pomagajo zmanjšati bolečino in vnetje. Ne smemo pozabiti, da hlajenje deluje predvsem takoj po poškodbi, saj nizka temperatura zmanjša tveganje za nastanek vnetja. Toplotna terapija pa daje najboljše rezultate pri kroničnih obolenjih.

Če domača zdravila niso učinkovita, lahko začasno uporabite zdravila brez recepta. Pri bolečinah v križu dobro delujejo nesteroidna protivnetna zdravila (NSAID), saj ne le zmanjšujejo bolečino, ampak imajo tudi protivnetni učinek. V to skupino zdravil sodi na primer ibuprofen, ki se lahko v nekaterih zdravilih kombinira s paracetamolom.



Kaj premaga bolečine v križu
Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.


Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani