Interaktivni dodatki:






Datum: 24. MAR 24 - DOBRO JE VEDETI

12 živil, ki krepijo imunski sistem

To so živila, ki imajo ogromno hranilnih snovi, to pa krepi imunski sistem. Samo dober imunski sistem nas varuje pred boleznimi.

Predstavljamo vam nekaj živil, ki krepijo imunski sistem in nas varujejo pred bakterijskimi, glivičnimi ali virusnimi boleznimi. Ta živila zmanjšujejo notranje vnetne procese, zato pomembno krepijo imunski sistem.

1. Jagode
Imajo veliko vitamina C in so prava naravna vitaminska bomba, ki nas varuje pred okužbami. Nutricisti priporočajo, da bi morali vsak dan pojesti najmanj 100 gramov jagod, pomaranč, kivija ali brokolija.

2. Sladek krompir
Sladek krompir ima veliko vitamina A in C, ima pa tudi veliko antioksidantov, ki so še posebej odporni priti nalezljivim boleznim.

3. Losos
Losos najbolj izstopa po omega-3 maščobnih kislinah, ima močne protivnetne lastnosti in izboljšuje srčno-žilni sistem.

4. Sončnična semena
So bogata z vitaminom E, ki je močan antioksidant in ščiti celice pred strupenimi snovmi, sevanjem in prostimi radikali. Sončnična semena so bogata tudi s cinkom, ki je eden najpomembnejših mineralov močnega imunskega sistema.

5. Naravni jogurt
Jogurt je bogat s probiotiki, ki so dobre bakterije za zdravo črevesje. Ščiti pred zastrupljevalci prebave, krepi obrambo telesa in ima še vrsto drugih pozitivnih lastnosti. Probiotiki spadajo med najbolj koristne elemente vsakodnevne prehrane.

6. Suho sadje
Oreščki, mandlji, arašidi, orehi, indijski orehi in podobno so bogati s cinkom in so najbolj učinkoviti pri obnavljanju in celjenju ran. Poleg tega so oreščki zelo pomembni pri razvoju in aktivaciji limfocitov T, ki so zelo pomembne obrambne celice imunskega sistema.

7. Spirulina
Spirulina je vrsta morskih alg, ki se uporablja kot prehransko dopolnilo, ima pa močne imunostimulativne in antioksidativne lastnosti. Spodbuja proizvodnjo obrambnih celic in ima močne protivnetne lastnosti. Spirulina ima še več izredno dobrih lastnosti.

8. Lanena semena
Redno uživanje lanenih semen ali pa olja krepi imunski sistem, so bogata z vlakninami in omega-3 maščobnimi kislinami, preprečujejo celična vnetja, uporabimo pa jih lahko pri pripravi peciva, kruha, sokov, dobro pašejo kot zdrav dodatek k jogurtom ali solatam.

9. Česen
Česen spada med najbolj znana in najpogosteje uporabljena živila za krepitev imunskega sistema. Vsebuje veliko žveplove spojine imenovane alicin, ki deluje protimikrobno in zavira rast in razmnoževanje škodljivih bakterij, virusov in gliv. Česen pomaga tudi pri izločanju toksinov in patogenih bakterij in pozitivno vpliva na normalno črevesno mikrofloro.

10. Kurkuma
Kurkuma je korenina, ki vsebuje spojino imenovano kurkumin in deluje kot antioksidant, ščiti celice pred poškodbami, ki jih povzročajo prosti radikali, stimulira proizvodnjo T celic, ki so osnova imunskega sistema ... Kurkumo priporočajo zdravniki in nutricisti.

11. Mandlji
Mandlji imajo veliko vitamina E, delujejo kot antioksidant in spodbujajo rast T celic, kar spodbuja rast imunskega sistema. Nutricisti priporočajo, da bi vsak dan morali pojesti6 do 12 mandljev (prigrizek ali kot dodatek k solati).

12. Ingver
Najmočnejša spojina v ingverju je gingerol, ki deluje protimikrobno, antioksidativno in protivnetno. Poleg množice koristnih lastnosti preprečuje tudi razvoj sladkorne bolezni, debelosti in bolezni srca in ožilja.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani