Interaktivni dodatki:






Datum: 21. MAR 24 - DOBRO JE VEDETI

Ste že poskusili zamrznjen avokado?

Kaj mislite, ali je avokado sadje ali zelenjava? Je bolj podoben jabolku ali jagodi, kot zelju ali brokoliju? Odgovor ni preprost ...

Od tega, ali je avokado sadje ali zelenjava, je marsikaj odvisno. Med drugim tudi njegova priprava, ki v nobenem primer ni tipična.

Znanstveniki so z analizo sestavin ugotovili, da je avokado sadje in to sadje, ki ga lahko zamrznemo. Čeprav je podoben jabolku, na zraku hitro oksidira in spremeni barvo, kar jabolko ne. Lupina avokada je namreč sestavljena in oleinske in linolne kisline, ki vsebuje veliko ogljikovih hidratov, zato je pomembno, da je avokado nabran, ko še ni povsem zrel. Dozoreti mora doma na okenski polici, ker se samo tam naužije dovolj energije sonca.

Ko avokado olupimo in razrežemo, je v sredici veliko fenolnih spojin, ki na zraku začno razpadati, zato, v primeru, da ga ne nameravate pojesti, pokapljajte z limoninim sokom (ta bo upočasnil razpadanje), še boljše pa je, če ga daste v vrečko (ali več vrečk) in jo shranite v zamrzovalnik.

Kaj boste s tem dosegli?

Najprej: avokado počaka v zamrzovalniku do dve leti.

Avokado lahko kupite v času, ko je njegova cena najnižja in ga uživate celo leto.

Najpomembnejše pa je: hranilne snovi avokada ostanejo ves čas praktično nespremenjene.

Avokado ima namreč 3-krat več kalija, kot banane. Ima veliko nenasičenih maščobnih kislin, ki so izredno zdrave za srce. Vsebuje ogromno rastlinskih vlaknin. Znižuje raven holesterola in trigliceridov. Antioksidanti preprečujejo številne bolezni (od raka do bolezni oči).

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani